5% zorgverzekerden stapt over

24/11/2009 07:00

Independer.nl

Na jaren van afnemende belangstelling is er dit jaar veel meer interesse in zorgverzekeringen. Sinds de introductie van de basisverzekering in 2006 was de interesse ieder jaar lager. In 2006 stapte 19% van de verzekerden over, vorig jaar was dat nog geen 3%. Dit jaar is er voor het eerst een forse stijging in interesse te zien. De zorgverzekeringsmodule van Independer.nl laat een ruime verdubbeling (+160%) van het bezoek zien ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal mensen dat een offerte aanvraagt of meer informatie wenst is bijna verdubbeld (+70%). Op grond hiervan verwacht Independer.nl dat dit jaar 5% van de zorgverzekerden gaat overstappen.

Dit beeld wordt bevestigd door de statistieken van Google Search, die aangeven dat er op het woord 'zorgverzekering' veel meer wordt gezocht dan andere jaren.

De Consumentenbond verwachtte in oktober 2009 nog dat slechts 3% van de verzekerden zou gaan overstappen. Dat een grote groep consumenten zich nu aan het oriënteren is op een andere zorgverzekering, lijkt het gevolg van de economische crisis en de verhoging van de premies. De premies zijn dit jaar zowel voor de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen fors gestegen. Andere jaren waren de verhogingen verstopt in de invoering van het eigen risico en/of het uitkleden van de dekkingen van aanvullende verzekeringen.

Door de premiestijgingen zijn de verschillen tussen verzekeraars groter worden. Verzekerden kunnen tot 200 euro per jaar besparen door een andere aanbieder te kiezen. Daarnaast blijkt uit eerder onderzoek van Independer.nl dat veel mensen kunnen besparen door kritisch te kijken naar het nut van bijvoorbeeld een tandartsverzekering en/of een hoger eigen risico.

De Googlestatistieken zijn hier in te zien:

http://weblog.independer.nl/pictures/independer/20091123GoogleSearchStatistics.PNG





http://www.independer.nl