Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

24 november 2009

Verschuiving van detailhandel en horeca naar zakelijke dienstverlening en bouw

Turks-Nederlandse ondernemers dragen flink bij aan Nederlandse economie

Turks-Nederlandse ondernemers hebben de afgelopen twintig jaar aanzienlijk bijgedragen aan de Nederlandse economie. Het aantal Turks-Nederlandse ondernemers steeg van 5.564 in 1993 naar 18.095 in 2009. Zij hebben in 2009 53.167 banen gecreëerd voor de Turks-Nederlandse én de autochtone bevolking. Daarnaast worden de ondernemingen diverser in soort. Nieuwe Turks-Nederlandse ondernemers richten zich steeds vaker op de zakelijke dienstverlening en de bouwsector, dan op de detailhandel en horeca. Dit blijkt uit onderzoek van het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht dat in het voorjaar is gestart in opdracht van HOGIAF, een federatie voor jonge ondernemers.

In vergelijking met andere niet-westerse allochtone bevolkingsgroepen en autochtonen worden Turkse Nederlanders vaker ondernemer. Vooral de tweede generatie Turks-Nederlandse ondernemers kunnen de economie in de toekomst verder stimuleren, aangezien dit percentage blijft stijgen. Het hogere opleidingsniveau en de sterkere verankering in de maatschappij van de tweede generatie Turks-Nederlandse ondernemers zal het ondernemerschap positief beïnvloeden. Daarnaast kunnen de verdere integratie van Turkse ondernemers in Nederland, de opkomende economie in Turkije en de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie in de toekomst het Turks-Nederlandse ondernemerschap verder stimuleren.

HOGIAF-najaarsdiner

Deze onderzoeksresultaten zijn gisteren bekendgemaakt tijdens het HOGIAF-najaarsdiner in het Kurhaus in Den Haag. Tijdens deze gelegenheid kwamen het bovensegment van de Turks-Nederlandse ondernemerswereld, prominente leden van maatschappelijke organisaties en de politiek bijeen om te discussiëren over recente en nieuwe ontwikkelingen binnen het Turks-Nederlandse ondernemerschap. Onder andere Ruud Lubbers en Jozias van Aartsen spraken tijdens deze avond de aanwezigen toe.

HOGIAF

HOGIAF is het grootste platform in Nederland dat door en voor allochtone ondernemers is opgericht. Het platform zet zich in voor een positieve beeldvorming van het Turks-Nederlandse ondernemerschap. HOGIAF telt momenteel ruim 650 leden en heeft daarmee een bereik van 4500 ondernemers. Ondanks het feit dat de organisatie open staat voor alle ondernemers, is het grootste gedeelte van de leden van Turkse afkomst.

Rapport

'De bijdrage van het Turks-Nederlandse ondernemerschap aan de Nederlandse economie', Sonja Roolvink, ISBN: 978-90-5213-182-5. Uitgever: Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, Universiteit Utrecht, (030) 253 7025, kennispunt.rebo@uu.nl. De samenvatting van het rapport en recensie-exemplaren zijn beschikbaar.

Het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Het onderzoek wordt uitgevoerd door gemotiveerde en getalenteerde studenten onder professionele begeleiding en coördinatie van het Kennispunt. De kwaliteit van het onderzoek wordt gewaarborgd door de deskundige begeleiding van wetenschappelijk personeel uit het relevante vakgebied. Voor meer informatie, zie www.uu.nl/kennispunten/rebo.

Meer informatie

Over het onderzoek: