Provincie Noord-Holland

Provincie introduceert innovatieve meetmethode

23 november 2009 - Nieuwsartikel

Om de staat van onderhoud en de belastbaarheid van bruggen te bepalen heeft de provincie Noord-Holland een nieuwe meetmethode met behulp van geluid toegepast. Deze meetmethode is een primeur voor Nederland.

Van buitenaf is het lastig om te zien in welke staat de bruggen verkeren in de N240, net even buiten Medemblik. Door de leeftijd van de bruggen â nog uit de tijd dat de Wieringermeer werd ingepolderd - is het mogelijk dat het gebruikte beton is aangemaakt met zilt water dat slecht is voor de kwaliteit van het beton. De provincie wil graag weten wat de exacte belastbaarheid van de bruggen is. Dat is nu mogelijk dankzij een Duitse vinding waarbij geluid gemeten wordt.

Via een zwaar voertuig wordt langzaam druk op de brug aangebracht. Daarna wordt de druk gecontroleerd opgevoerd. Op microscopische schaal treden daarbij in het beton 'verplaatsingen' op die door microfoontjes, op vooraf bepaalde locaties, worden opgevangen en gevolgd. De geluiden die hierbij worden gemeten, zijn niet hoorbaar voor mensen.

De meting van 18 november duurde 5 uur en verliep ondanks het stormachtige weer voortreffelijk. Via deze meetmethode kan op een wetenschappelijk onderbouwde manier worden bepaald welk gewicht de bruggen nog kunnen dragen. In december worden de uitslagen van de metingen verwacht.

Â

---