Waterschap Aa en Maas

Waterschap baggert Oeffeltse Raam

In week 48 starten waterschap Aa en Maas en de gemeente Boxmeer met het baggeren van de Oeffeltse Raam te Boxmeer. Tussen de Sambeeksedijk en stuw `het Snepke' wordt de beek over een traject van drie kilometer gebaggerd. Méér dan 3000 m³ verontreinigd slib wordt hier verwijderd en deels op een unieke wijze gereinigd. Met het baggeren verbetert ook de doorstroming van de Oeffeltse Raam.

Jan Keijzers, lid van het Dagelijks Bestuur van Aa en Maas: "Na een zorgvuldige voorbereiding gaan we nu aan de slag. Het is een omvangrijke klus. Door het verontreinigde slib te verwijderen kan het water weer doorstromen naar de Maas. Hiermee maken we van de Oeffeltse Raam (eerder ingericht als ecologische verbindingszone) weer een stromende beek met schoner en méér water voor natuur en landbouw. Ik nodig iedereen uit om een keer te gaan genieten van dit nieuwe stukje natuur".

NIKKEL
Waterschap en gemeente maken werk van de baggerachterstand in de Oeffeltse Raam. Het baggerslib hier bestaat voornamelijk uit plantenresten en bodemmateriaal. De grote hoeveelheden hebben een negatieve invloed op de aan- en afvoer van de waterloop, op de waterkwaliteit en op de ecologie. Ook is het baggerslib hier plaatselijk verontreinigd met verhoogde concentraties nikkel, zo blijkt uit onderzoek.

De nikkelproblematiek in Oost-Brabant is ontstaan door natuurlijke processen in de diepere bodemlagen. Doordat dieper grondwater naar de oppervlakte stroomt / `kwelt', komt de nikkel in de baggerspecie in het oppervlaktewater terecht. Vanwege de nikkel moet het baggerslib worden gestort. Het waterschap gaat via een proef na of de baggerspecie op locatie kan worden gereinigd.

NATUURLIJKE REINIGING
Om deze reden is in het "Schraalzand" tijdelijk een bijzonder slibdepot aangelegd waar het slib wordt opgevangen en op een natuurlijke manier wordt gereinigd. Tot en met week zeven van 2010 wordt hier gebaggerd. Op één traject ter hoogte van de Sint Anthonisweg (Witte brug) wordt de bagger met een mobiele kraan verwijderd en direct afgevoerd.

Het merendeel van de bagger gaat met een pomp via een transportleiding naar het depot. Hier is op een laag folie bermmaaisel aangebracht. Deze plantenresten zullen naar verwachting de nikkel uit de baggerspecie halen. De gereinigde specie kan hierna worden gebruikt als bijvoorbeeld ophoogzand. Het is voor het eerst dat waterschap Aa en Maas op deze innovatieve manier te werk gaat.

Het water, dat bij het baggeren wordt verpompt, wordt uiteindelijk weer geloosd op de Oeffeltse Raam. Om te voorkomen dat dit de kwaliteit van de Oeffeltse Raam beïnvloedt, gaat het waterschap dit retourwater periodiek bemonsteren.

EXPLOSIEVEN
Het is aannemelijk dat op diverse plaatsen in de gemeente Boxmeer nog explosieven in de bodem zijn achtergebleven, restanten uit de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek van waterschap en gemeente blijkt dat het gebied veilig is. De baggerwerkzaamheden kunnen zonder bijzondere maatregelen worden uitgevoerd.