Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Helft Nederlanders onderschat omvang neppillenindustrie Driekwart Nederlanders kan echtheid internetpillen niet inschatten

Amstelveen, 24 november 2009 - De helft van de Nederlanders onderschat het percentage neppillen dat in omloop is. Bijna een vijfde schat het percentage neppillen zelfs in op 30% of lager en ruim 20% kan überhaupt geen inschatting maken van de omvang van het probleem. In werkelijkheid valt echter ruim 60% van de via internet geleverde medicijnen in de categorie namaak. In het geval van erectiepillen is dit zelfs 97%. Daarnaast geeft driekwart van de Nederlanders aan niet in staat te zijn de echtheid van medicijnen in te schatten. Dit alles duidt op een gebrek aan kennis bij de consument. Dat blijkt uit de nieuwste HealthTracker© van Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare onder ruim 600 Nederlanders.

Uit het onderzoek blijkt dat men de risico's van neppillen inmiddels erkent, maar de feitelijke omvang van de namaakpillenindustrie nog altijd onderschat. Vooral 30- en 55-plussers hebben geen notie van het percentage neppillen dat in omloop is. Hoewel het merendeel van de Nederlanders zegt medicatie niet via internet te bestellen, blijkt nog altijd bijna 1 op de 10 dergelijke aankopen daadwerkelijk te overwegen of hier zelfs al ervaring mee te hebben. Dit komt dus neer op ruim 1,6 miljoen personen.

Kosten belangrijkste factor
Kosten blijken veruit de belangrijkste factor bij de aanschaf van medicijnen via internet. Voor 65% van de ondervraagden is het feit dat internetpillen goedkoper zijn dan bij de apotheker een reden om soms na te denken over het online bestellen van medicijnen. Mannen blijken met 78% overigens een stuk gevoeliger voor het kostenaspect dan vrouwen (45%). Een kwart van de Nederlanders vindt dat het de huisarts niet altijd aangaat welke pillen men nodig heeft en overweegt hierdoor internetpillen aan te schaffen. Gemak speelt bij 23% een rol.

Continue tracking
Public-relationsadviesbureau Porter Novelli en onderzoeksbureau De Vos & Jansen Healthcare voeren samen continu onderzoek uit om ontwikkelingen in Nederland op het gebied van zorg en welzijn in kaart te brengen. Dat gebeurt via een online-consumentenpanel dat representatief is voor de Nederlandse bevolking. Zij zullen regelmatig verslag doen van deze 'HealthTracker'.