Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

24 november 2009

89 onderzoekers zien zonnige toekomst tegemoet
NWO kent Vidi-subsidies toe aan toponderzoek en excellente onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 89 jonge, innovatieve wetenschappers een Vidi-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt een subsidie van in totaal maximaal 800.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Alles bij elkaar verdeelt NWO ruim 70 miljoen euro onder de winnaars.

Opnieuw is het aantal onderzoekers dat een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls krijgt gestegen. Er is vanaf dit jaar meer geld beschikbaar voor Veni, Vidi en Vici van NWO. NWO heeft daarom het bedrag per subsidie en het aantal subsidies kunnen verhogen. Vidi-laureaten ontvangen voortaan 800.000 euro in plaats van 600.000 euro.

NWO ontving dit jaar een overweldigend aantal aanvragen. In totaal schreven 508 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Uiteindelijk werden 89 voorstellen gehonoreerd. Onder hen bevinden zich 31 vrouwen.

Kennisbenutting
Nieuw in de Vernieuwingsimpuls is dat dit jaar voor het eerst onderzoekers uit alle wetenschapsgebieden mogen ingaan op de impact of de relevantie van hun onderzoek voor de samenleving en de industrie. Dit was tot nu toe alleen mogelijk in de technische wetenschappen. Zo'n 80 procent van de onderzoekers die een aanvraag voor een Vidi indienden, vulden deze paragraaf in. Het cijfer van deze 'kennisbenuttingsparagraaf' telde alleen mee als dit het eindoordeel positief beïnvloedde.

Domeinpanels
De voorstellen werden dit jaar voor het eerst door twee verschillende panels beoordeeld. Ze werden eerst beoordeeld door de afzondelijke wetenschapsgebieden. Voorstellen van uitstekende kwaliteit die in de gebiedsfase niet gehonoreerd konden worden, gingen door naar de gebiedsoverstijgende domeinpanels Alfa-Gamma, Bèta en Life Sciences. Twee derde van de Vidi-voorstellen werd beoordeeld door de gebiedspanels, een derde door de domeinpanels. Op deze manier wil NWO zowel de top van elk wetenschapsgebied honoreren als de kans vergroten dat wetenschapsbreed de beste voorstellen worden gehonoreerd.

Sneller het verlossende woord
Komend jaar wordt de beoordelingsprocedure van de Vernieuwingsimpuls nog verder bijgesteld. Doordat NWO sinds 2009 werkt met beoordelingen in domeinpanels, naast de eerdere beoordeling binnen de gebieden, bleven de aanvragers dit jaar erg lang in spanning zitten. In 2010 wordt de procedure 'opgeknipt' en zullen de indieners van voorstellen die al in de gebiedsbrede beoordeling zijn goedgekeurd snel na die beoordeling het verlossende woord ontvangen. Zodra de domeinpanels hun beslissing hebben gemaakt, zullen ook de onderzoekers wier aanvraag op dat moment wordt gehonoreerd, bericht krijgen.

De Vernieuwingsimpuls
Vidi is gericht op de excellente onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek heeft verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De Vidi is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Alle Vidi's op een rij
Hier vindt u een alfabetische lijst met de gehonoreerden en een indicatieve titel van het onderzoeksproject.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoekers en toponderzoek, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---