Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
126 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 23 november 2009)


Toelichting
In de Volkskrant van 31 juli 2009 wordt onder de kop 'Meer gebitsproblemen bij illegalen' verslag gedaan van het stijgend aantal illegalen wat kampt met gebitsproblemen (bijgevoegd). Op 19 november 2009 heeft de gemeenteraad een brief ontvangen betreffende tandartszorg ongedocumenteerde vluchtelingen en migranten, (bijgevoegd) namens: De Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht, Stichting Dienstverlening aan Buitenlanders, het ex-AMA team, Huize Agnes, Fanga Musow, STIL en de Utrechtse tandartsen dr R.Sabouri, dr M. Shojaie en dr D.S.F. Muradin.

Sinds 2009 is de vergoeding van tandartszorg voor ongedocumenteerde vluchtelingen en asielzoekers gewijzigd. Tandartsen krijgen geen (volledige) vergoeding meer voor de zorg aan deze volwassenen. In het artikel wordt een beeld geschetst dat mensen noodgedwongen lang doorlopen met kiespijn en er dan kans bestaat op complicaties. Medisch noodzakelijke zorg bijvoorbeeld bij een kaakchirurgie wordt wel vergoed.

De Utrechtse organisaties schatten dat in onze gemeente jaarlijks zo'n 150 mensen tandartszorg nodig hebben.

De Utrecht organisaties proberen het ontstane zorggat op verschillende manieren te dekken. Maar helaas willen (tijdelijk) te weinig tandartsen een gratis behandeling uitvoeren en de fondswerving brengt minder op dan gehoopt (waarschijnlijk mede in verband met de kredietcrisis)

GroenLinks vind het zorgelijk dat er binnen onze gemeentegrenzen mensen noodgedwongen rondlopen met kies- en tandpijn.


Vragen
1. Kan het college een beeld schetsen van de omvang van het tanden en kiespijn probleem van ongedocumenteerden in Utrecht?
1 Is er sprake van een stijging van het aantal onbehandelde gebitsproblemen sinds de tandartszorg voor illegalen niet meer wordt vergoed?
1. Zo ja, wat is de mening hierover van het college?

2. Deelt het college het gevoele van GroenLinks dat het zorgelijk is dat mensen binnen onze gemeentegrenzen met kies- en tandpijn moeten rondlopen?
2. Zo ja, waaruit kunnen we deze zorgen van het college opmaken?

3. Vind het college, met GroenLinks, ook dat voorkomen beter is dan genezen?
3. Zo ja, waaruit blijken inspanningen van het college om kies en tandpijn onder ongedocumenteerden te voorkomen?

4. Ziet het college mogelijkheden om tandartszorg voor Utrechtse ongedocumenteerden te vergoeden, en welke kosten zouden hiermee gepaard gaan?


---- --


Betreft: tandartszorg ongedocumenteerde vluchtelingen en migranten

Utrecht 18 november 2009,


Geachte raadsleden,

De tandartszorg aan volwassen vluchtelingen en migranten zonder verblijfsvergunning is nog steeds een groot probleem. Daarom vragen Utrechtse hulporganisaties en tandartsen u hierbij dringend om met een oplossing te komen.
Zoals we u eerder lieten weten, is de regeling voor vergoeding van deze zorg per 1/1/09 veranderd zodat tandartsen geen vergoeding meer krijgen voor zorg aan volwassenen zonder papieren. Zoals u wel bekend, kunnen deze mensen zich niet verzekeren tegen ziektenkosten. Ook hebben ze geen recht op een legaal inkomen via wit werk of bijstand.

De Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht (SNDVU), het ex-AMA-team van Vluchtelingenwerk Midden Nederland, de opvanghuizen voor vrouwen en kinderen Huize Agnes en Fanga Musow, Stichting Dienstverlening aan Buitenlanders en de Stichting Lauw-Recht (STIL) signaleren, evenals ondergenoemde tandartsen, een groot probleem in Utrecht. De meeste van de hier genoemde organisaties spelen een bemiddelende rol in het verkrijgen van medische zorg.

Omdat deze organisaties mensen met kiespijn niet de deur uit willen sturen, betalen ze nu de meeste behandelingen zelf. Via fondswerving pogen ze dat geld terug te krijgen. Op dit moment zijn de inkomsten echter onvoldoende. Ook de gratis hulp die een tiental tandartsen (veelal een keer per maand) geeft, is ontoereikend. Tevens is nog geen landelijke oplossing gevonden voor dit probleem. Vandaar dat we u dringend vragen een oplossing te bieden.

Tandartsuitgaven volwassen ongedocumenteerden
Het betreft enkel het verhelpen van pijnklachten, zoals gaatjes vullen, tanden en kiezen trekken en wortelkanaalbehandelingen.

Totaal tandartskosten volwassenen genoemde organisaties 2009 19 284 euro

. Tandartsuitgaven, via bemiddeling door STIL, 2009 17884
Inclusief verwijzingen dit jaar voor Fanga Musow.
Dit betreft:
Uitgaven STIL 7484,04
Gratis hulp tandartsen , 100 euro gemiddeld 7400
Korting tandartsen naar schatting 3000
________+
Totaal STIL + Fanga 17884.04

. Tandartsuitgaven St Dienstverlening Buitenlanders, 2009 400
Dit betreft verwijzing naar gratis hulp
. Tandartsuitgaven Noodopvang (SNDVU) 2009, afgerond 1.000
----------- +
Totaal kosten verwijzingen genoemde Utrechste organisaties 19.284
De kosten waren in 2008 voor de hele regio Utrecht 20.000 euro
Toelichting:

. Uitgaven van STIL maart tot en met oktober 2009: 4989,40 euro, omgerekend voor een jaar 7484,04 euro. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de eerste betaling dateert van maart. Vandaar dat januari en februari niet meegeteld zijn.
. Naar schatting kost de gratis hulp de tandartsen gemiddeld minimaal 100 euro. Dit bedrag is vastgesteld in overleg met een tandartspraktijk, evenals de geschatte korting, die door een enkele arts gegeven wordt.
. De gratis zorg is door de artsen slechts toegezegd voor tijdelijk (half jaar tot een jaar) totdat er een politieke oplossing is gevonden.

We hopen dat u met deze gegevens in de hand een oplossing kunt zoeken.

Hartelijke groet,


Margreet Jenezon
Stichtig Lauw-Recht (STIL)
STIL (030) 2713 463
(06 214 70 375)


Mede namens:

De Stichting Noodopvang Dakloze Vreemdelingen Utrecht,
Stichting Dienstverlening aan Buitenlanders,
het ex-AMA team van Vluchtelingenwerk Midden-Nederland
Huize Agnes, opvanghuis voor vrouwen en kinderen in Utrecht
en Fanga Musow, eveneens opvanghuis voor vrouwen en kinderen in Utrecht.

De volgende Utrechtse tandartsen ondersteunen dit verzoek:

Tandarts R.Sabouri, Wolgadreef 96, 3561 CS Utrecht, tel: 030 2442437.

Tandarts M. Shojaie, Amsterdamsestraatweg 544, 3553 EN Utrecht, tel 030-2434837.

Tandarts D.S.F. Muradin, Vleutenseweg 121, 3532 HA Utrecht, tel: 030 2964949.


---- --