Persbericht

Fleetmanager voorziet kostenstijging door kilometerheffing

Hoofddorp, 24 november 2009 - Fleetmanagers voorspellen een aanzienlijke toename in mobiliteitskosten bij de invoering van de kilometerheffing. Daarnaast voorzien ze in de toekomst een flinke verandering in hun werkzaamheden.

ALD Automotive ondervroeg een zestigtal fleetmanagers naar hun toekomstverwachtingen tijdens het jaarlijkse congres Route '09. Bijna driekwart van de fleetmanagers verwacht dat de kilometerbeprijzing de kosten van het vlootbeheer voor een organisatie flink op zal drijven. Ook voorziet een kleine 70 procent de komende jaren de nodige veranderingen in zijn functie door ontwikkelingen als kilometerheffing. Een voorbeeld daarvan is een inhoudelijke verschuiving van wagenparkbeheer naar mobiliteitsmanagement.

"Bij ongewijzigd beleid zullen de mobiliteitskosten voor veelrijders na de introductie van de kilometerbeprijzing toenemen", zegt ook René de Jong, commercieel directeur bij ALD Automotive. "Voordeel is wel dat de kosten beter beïnvloedbaar worden. Tijdig anticiperen is daarbij belangrijk. Op het gebied van kilometerheffing zijn er nu al de nodige maatregelen die werkgevers kunnen nemen".

De Jong geeft een aantal voorbeelden waarmee fleetmanagers zich nu al kunnen voorbereiden: "De autokosten van straks worden bepaald door de autokeuze van nu. De CO2-uitstoot is namelijk een van de parameters voor de prijs per kilometer. Het is dan ook belangrijk om bij de keuze van nieuwe auto's nu al te sturen op CO2-uitstoot. Daarnaast adviseren wij om tijdig op directieniveau de discussie te starten hoe de kilometers te beheersen zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een thuiswerkbeleid, verhuisregeling, andere mobiliteitsoplossingen zoals de motorscooter, of kilometerefficiëntie door slim reizen. Zo blijven ook na de invoering van de kilometerbeprijzing de kosten beheersbaar".

(256 woorden)