Ingezonden persbericht


persbericht

24 november 2009

Mauve jaagt Teylers bezoekersaantal naar de 100.000

`Anton Mauve' verwelkomt 100.000ste bezoeker

Van de economische crisis lijkt Teylers Museum in Haarlem weinig te merken. Dankzij de succesvolle tentoonstelling Mauve kon vandaag de 100.000ste bezoeker feestelijk worden onthaald. Een levensechte Anton Mauve en directeur Marjan Scharloo zetten een verraste meneer en mevrouw Baardman uit Santpoort-Noord in het zonnetje.

Mauve
Mauve, een unieke duo-presentatie van Teylers Museum en Singer Laren over de `meester van het zilveren licht', trok alleen al in Haarlem ruim 37.000 mensen. In Teylers Museum is het eerste deel van de tentoonstelling te zien. Naast zijn Haarlemse periode zijn schilderijen, aquarellen en tekeningen uit Oosterbeek en Den Haag te bewonderen. Het absolute topstuk uit zijn oeuvre, Morgenrit langs het Scheveningse strand, vormt het hoogtepunt op de expositie in Haarlem. In het Prentenkabinet van Teylers Museum tonen brieven, schetsen en kunstwerken de bijzondere relatie tussen Anton mauve en zijn leerling Vincent van Gogh. In Laren, waar hij uitgroeide tot een schilder met wereldfaam, zijn onder andere zijn typische `schapenschilderijen' te zien.
De tentoonstelling loopt nog t/m 17 januari 2010 in Haarlem en Laren.

Groeiend aantal bezoekers
In 2008 ontving Teylers Museum ruim 90.000 bezoekers, 16% meer dan het jaar ervoor. Met 100.000 belangstellenden is het bezoekersaantal nu al met 11% gestegen ten opzichte van 2008. Voor Mauve en de viering van het 225-jarige jubileum vanaf 10 december worden nog duizenden bezoekers verwacht.

Jubileum
In december is het precies 225 jaar geleden dat Teylers Museum zijn deuren voor het publiek opende. Met de voltooiing van de eerste fase van de restauratie, de lancering van een speciale website over de Ovale Zaal en het eerste fotoboek ooit over het interieur van het museum, viert Teylers Museum zijn 225ste verjaardag. Ter gelegenheid van het jubileum vinden van 10 december 2009 t/m 10 januari 2010 dagelijks bijzondere activiteiten plaats. Van lezingen en rondleidingen door conservatoren, een inleiding door de directeur, Pieter Teyler die trakteert tot kinderworkshops, voorleesmiddagen en Physique amusante voor de jonge gasten: het museum heeft voor ieder wat wils. De 225ste bezoeker wordt in de feestelijke maand ieder dag in het zonnetje gezet. Voor alle activiteiten zie www.teylersmuseum.nl.