Ingezonden persbericht


Nieuwe museumshop in Museum Volkenkunde
Leiden

Een gevarieerd assortiment van bijzondere producten uit alle hoeken van de wereld voor kinderen en volwassenen, in verschillende prijsklassen: dat is wat de bezoeker van Museum Volkenkunde in de net geopende Museumshop aantreft. Leuk voor kleine presentjes als kralenkettinkjes, pennen, schrijfboekjes en geluksdragers. Maar ook werelddesign met prachtige schalen gemaakt door de Touaregs van West-Afrika of Peruaans keramiek. Aansluitend bij de tentoonstelling Maya 2012 zijn er verschillende Mayaproducten te koop: zoals door kunstenaars uit Mexico vervaardigd keramiek, handgeborduurd textiel en Maya wellnessproducten. De winkel is geopend tijdens de openingstijden van het museum en kan ook zonder museumentree gratis bezocht worden.

Blikken speelgoed uit Afrika, tempelmanden uit Indonesië of theeglazen van de enige nog werkende glasblazerij in Marokko. Sprinkhanen, schorpioenen en andere insecten in smakelijk lolly's verpakt. Het is slechts een kleine greep uit het rijke aanbod van de museumshop, die is vormgegeven door het aan Volkenkunde verbonden ontwerpbureau Opera en die tegelijkertijd met de tentoonstelling Maya 2012 is geopend. Naast een frequent variërend assortiment, vindt de bezoeker in de museumshop ook altijd een tafel met producten die aansluiten bij de tijdelijke tentoonstelling. Medewerkers van het museum zijn in het kader van de Mayatentoonstelling naar Mexico afgereisd en hebben daar speciaal voor de museumshop inkopen gedaan. Mayahoroscoop producten en keramiek gemaakt door Mayakunstenaars. Maar ook etenswaren op basis van honing, maïsbladeren, tortillameel en pepers. De kleurrijke levensbomen en miniaturen gemaakt van sisal en palmblad zijn stuk voor stuk uniek en met de prachtige shawls, tassen en sieraden wil iedereen graag gezien worden. Daarnaast heeft de museumshop een kleine boekencollectie , die ook deels aansluit bij de Mayatentoonstelling; reis- en migrantenliteratuur; kookboeken, fotoboeken en kinderboeken.

Waar mogelijk zijn de producten voorzien van een verhaal over de totstandkoming, fair trade en duurzaamheid. Zoals bijvoorbeeld bij het prachtige Mayakeramiek, gemaakt door Patricia Martin en Roger Juarez Seralta, twee keramisten die op het Mexicaanse schiereiland Yucatan wonen en werken. Zij hebben beiden verschillende nationale prijzen ontvangen. Hun werk, geheel vervaardigd op de traditionele manier van de Maya's, is inmiddels aangekocht door Mexicaanse en Amerikaanse musea. Basis van de keramiek wordt gevormd door klei uit drie verschillende regio's in Mexico. Er wordt in kleiovens gebakken, waarbij het tijdstip van bakken nauw luistert: niet alleen moeten de temperatuur van de oven en de buitentemperatuur goed zijn, ook de stand van de maan speelt een rol. De afbeeldingen op het keramiek vertellen over het hofleven van de Mayakoningen die zich lieten omringen met kunstenaars, muzikanten en schrijvers.

Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Extra open(kerstvakantie) op maandag 21 en 28 december. Op woensdag zijn de vaste en galerijtentoonstellingen GRATIS. Toeslag (¤ 1,00) voorr de tijdelijke tentoonstellingen MAYA 2012 en Sumatra tercinta.

Noot voor redacties