Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 24 november  |
|2009                                              |


1. Verordening Wegen
Nieuwe juridische eisen noodzaken tot een technische aanpassing van de Verordening wegen Noord-Brabant 2010. GS stellen deze vast. De verordening wordt voorgelegd aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

2. Actualisatie OV-visie
Om nog deze bestuursperiode het openbaar vervoersbeleid te kunnen actualiseren, willen GS nu alvast de externe partners raadplegen. Een plan van aanpak over het doel, proces en planning wordt voorgelegd aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

3. Nieuwe samenwerking GGA-regio's
De samenwerking met gemeenten en Rijk rond de bereikbaarheid in de vijf Gebieds Gerichte Aanpak (GGA)-regio's wordt voor vier jaar voortgezet. Dit op verzoek van de partners van de provicnie. Verkeersknelpunten trekken zich nu eenmaal niets aan van (gemeente)grenzen. Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen tekent de overeenkomsten namens de provincie.

4. Grondwaterwinningen
Brabant Water is van plan om de ondiepe grondwaterwinningen in Boxmeer en Vierlingsbeek te stoppen. Die winningen leiden tot verdroging van de natuur en droogteschade in de landbouw. Doel is nu om te komen tot diepe grondwaterwinningen in Veghel en Loosbroek. Daartoe is een milieu-effectrapportage opgesteld, die samen met de benodigde vergunningaanvragen ter inzage is gelegd. Gedeputeerde Staten vragen de Provinciale Omgevingscommissie om advies over de milieu-effectrapportage.
Verder heeft Brabant Water een aanvraag ingediend voor een nieuwe diepe grondwaterwinning in Budel en voor een nieuwe ondiepe grondwaterwinning in Eindhoven-Genneper Parken. Netto leidt dat niet tot een uitbreiding omdat winningen in Nuland, Budel en Eindhoven Aalsterweg gaan verminderen. GS zijn van plan om de aangevraagde vergunningen te verlenen.

5. Natura 2000 en stikstof
De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en de Kamer van Koophandel Zuidwest- Nederland hebben recent hun zorg geuit over de gevolgen van Natura 2000 voor de ontwikkelingsmogelijkheden van bedrijven. Het ging toen vooral om bedrijven op industrieterrein Moerdijk die hinder zouden ondervinden van de stikstofproblematiek. GS geven in reactie hierop aan dat zij met het bedrijfsleven een methodiek willen ontwikkelen om natuurbeschermingswetaanvragen passend te beoordelen. Op de lange termijn moeten maatregelen voor alle stikstofbronnen (agrarische sector, verkeer en industrie) op alle niveaus (lokaal, regionaal, landelijk en internationaal) deze problematiek oplossen.

6. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Breda voor 23 woningen, Dennenweg/Heikantsestraat; de gemeente Hilvarenbeek voor het bouwen voor cultuur, locatie Holstraat, Hilvarenbeek; de gemeente Heeze-Leende voor de bouw van een vrijstaande woning met berging in Leende; de gemeente Sint-Michielsgestel, voor het oprichten van drie Ruimte-voor-ruimte woningen aan de Gemondseweg 1, Sint-Michielsgestel; de gemeente Halderberge voor realisatie van een ruimte-voor-ruimte woning aan de Gors tussen huisnummer naast 109.

Gedeputeerde Staten hebben het wijzigingsplan II bp. Kern Hank locatie Buitendijk 124 a van de gemeente Werkendam goedgekeurd.


---- --