Gemeente Boxtel


Boxtel ontvangt ruim 1,3 miljoen euro subsidie voor EVZ Sparrenrijk-Kampina


24-11-2009


De kogel is door de kerk. Na het vele werk dat ging zitten in projectplannen en subsidieaanvragen is uiteindelijk het verlossende bericht gekomen. De gemeente Boxtel ontvang maar liefst ? 1.374.220,- van de provincie Noord-Brabant voor de aanleg van de ecologische verbindingszone Sparrenrijk-Kampina.


Link:
http://www.boxtel.nl/nieuws.php


Ecologische Verbindings Zone+


De gemeente Boxtel is al vele jaren bezig om deze belangrijke verbindingszone aan te leggen. De eerste struiken zijn al geplant tijdens de boomfeestdag 2009. Deze verbindingszone is ruimer dan "normale" verbindingszones. De gemeenteraad heeft deze verbindingszone daarom omgedoopt tot EVZ-plus. Verbindingszones naast waterlopen of beken, zogenaamde natte verbindingszones, worden veelal vanuit het initiatief van de waterschappen aangelegd. Zogenaamde "droge" verbindingszones komen in Noord-Brabant zeer moeilijk van de grond. Zowel "droge" als "natte" verbindingszones worden voor bijna 100% gesubsidieerd.


Sparrenrijk-Kampina


Sparrenrijk is oostwaarts verbonden met belangrijke landgoederen in "Het Groene Woud" zoals Venrode, Zegenrode en Zegenwerp. Kampina is één van de belangrijkste natuurgebieden van Nederland. De belangrijke verbinding Kampina-Sparrenrijk, via de Kleine Aa, ontbrak en wordt nu aangelegd. Belangrijke diersoorten zoals de das, grauwe klauwier en vele vlindersoorten gaan hiervan profiteren. Op deze manier wordt weer een bouwsteen aangelegd om "Het Groene Woud" in zijn geheel natuurrijker te maken.


Hoe nu verder?


De gemeente start onmiddellijk met de voorbereidingen. Veel gronden zijn al in handen van de gemeente, maar enkele percelen of delen hiervan moeten nog aankocht worden. De aankoop van percelen wordt uitgevoerd in overleg met Waterschap de Dommel, omdat zij ook gronden aankoopt voor projecten in dit gebied. Naast aankoop is het ook mogelijk om als eigenaar via het stimuleringskader groen-blauwe diensten percelen in te richten voor de EVZ+. In het plantseizoen najaar 2009-voorjaar 2010 worden de percelen die al verworven zijn in uitvoering genomen. Voor omwonenden en belanghebbenden wordt een voorlichtingsavond georganiseerd.