Gemeente Breda

Tussenevaluatie nota Beter Breda

Het college heeft de tussenevaluatie van de nota âBeter Breda 2008-2011â vastgesteld.

In deze tussenevaluatie staan de resultaten beschreven van de projecten waar in 2008 en 2009 aan is gewerkt. Het betreft 12 verschillende projecten, waaronder het stimuleren van jong en oud om te bewegen, de implementatie van het AED-netwerk, de aanpak van Jeugd en Alcohol door projecten als âJeugdige stappersâ en âFris omgaan met alcoholâ.

Maar ook een pilot gezonde school die in samenwerking met De Nassau is uitgevoerd met themaâs als âGezonde voeding en Beweging, het middelengebruik en de leefstijlâ.

En een pilot in de Haagse Beemden om de wijk gezonder te maken, waarbij een succesvolle buurtbijeenkomst met WAjongers, arbeidsongeschikte jongeren, is georganiseerd. Via een reïntegratietraject worden zij geholpen om hun weg in de maatschappij weer te vinden. Deze twee pilots hebben geleid tot structurele samenwerking tussen alle betrokken partijen. De resterende acties uit de nota âBeter Bredaâ lopen nog door tot 2011.

Â

Het college heeft in 2008 gekozen voor een integrale aanpak in samenwerking met burgers en deskundige partijen. Er zijn drie sterk verschillende pilots geselecteerd. Een setting gerichte aanpak, een wijkgerichte aanpak en een stadsbrede aanpak. Twee van de drie pilots zijn succesvol verlopen. Het project in de Haagse Beemden, de wijkgerichte benadering en het project op de Nassau scholengemeenschap, de setting gerichte benadering hebben geleid tot structurele samenwerking tussen alle betrokken partijen onderling en een constructieve relatie met de klant/burger. De derde pilot, een stadsbrede aanpak van overgewicht, heeft veel inzichten opgeleverd. Het creëren van een gezamenlijke visie en het identificeren van de belangen van stakeholders zijn belangrijke leerpunten in deze pilot.

Â

2011 Is het laatste jaar dat de nota Beter Breda in uitvoering is. Het college heeft veertien aanbevelingen gegeven voor de volgende fase 2010 en 2011. Deze hebben betrekking op het versterken van de rol van de gemeente, het formaliseren van draagvlak door middel van communicatie over de nota âBeter Bredaâ, het creëren van een vliegwielfunctie door de opgedane ervaring met afgeronde deelprojecten te delen met andere stakeholders om deze elders snel in gang te zetten en tot slot het bieden van procesondersteuning door betere afstemming over visie, doelstellingen en verwachtingen bij aanvang van nieuwe activiteiten met burgers en partijen. In 2011 start het college met de voorbereidingen van een nieuwe nota volksgezondheid voor de jaren 2012 tot en met 2015.

Â

Breda, 18 november 2009

Tussenevaluatie âBeter Bredaâ, Nota lokaal beleid volksgezondheid 2008
- 2011

Zie het origineel