European Parliament

Het Parlement heeft een grondige herziening van de EU-regels inzake telecommunicatie goedgekeurd. De nieuwe regels versterken de consumentenrechten, waarborgen internettoegang, beschermen persoonsgegevens, vergroten de concurrentie tussen telecomondernemingen en moderniseren het gebruik van het radiospectrum. Ze moeten de komende anderhalf jaar ten uitvoer worden gebracht.

"Dit pakket wetgevende maatregelen is een goed voorbeeld van hoe ons werk als Europese wetgever een impact heeft op het dagelijks leven van de burgers. Ik ben blij dat we hebben bijgedragen aan de versterking van de rechten van gebruikers van elektronische communicatie en het internet", aldus voorzitter van het Parlement Jerzy Buzek, die het telecompakket woensdag samen met de Zweedse minister van Communicatie, Åsa Torstensson, ondertekent.

Waarborgen voor internettoegang

Iemands internettoegang afsluiten mag alleen, als dat "doelmatig, evenredig en noodzakelijk is in een democratische samenleving", staat in het compromis dat Europarlementariërs met Raadsvertegenwoordigers hadden bereikt en nu is aangenomen. Maatregelen mogen enkel worden genomen, "met inachtneming van het beginsel van het vermoeden van onschuld en het recht op privacy" en als gevolg van een voorafgaande, eerlijke en onpartijdige procedure, waarbij gebruikers het recht hebben om gehoord te worden.

"We wilden ervoor zorgen dat de rechten van burgers nooit zouden worden geminacht of genegeerd (...). Dit is de eerste keer dat een juridische tekst naar het internetgebruik verwijst als de uitoefening van de fundamentele rechten en vrijheden", aldus Catherine Trautmann (S&D, Frankrijk), de Europarlementariër die rapporteur was voor dit deel van het telecompakket.

Europarlementariërs zijn er in geslaagd, om aan toegang tot het internet dezelfde juridische bescherming te bieden als aan een grondrecht, door aan het EU-kader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten een wereldwijd ongekende bepaling over internetvrijheid toe te voegen. De lidstaten moeten hun nationale wetgeving aanpassen om uiterlijk tegen 24 mei 2010 aan deze garanties te voldoen.

De wetgeving bevat ook regels:


* voor de harmonisering van het beheer van het radiospectrum in de EU, vooral met het oog op de omschakeling van analoge naar digitale televisie in 2012

* ter verbetering van de samenwerking tussen de telecomregulatoren van de diverse lidstaten

* om "functionele scheiding" mogelijk te maken, d.w.z. regels die dominante operatoren verplichten, om hun netwerkinfrastructuur te scheiden van de commerciële afdelingen die diensten aanbieden, die van die infrastructuur gebruik maken.

Rechten van de burger en telecomregulatoren

Het Parlement en de Raad waren het in mei 2009 al eens geworden over de twee andere delen van het telecompakket (telecomregulatoren en rechten van de burger).

Wat de rechten van de burger betreft, heeft de richtlijn tot doel om:


* de consumentenrechten te verbeteren, bijvoorbeeld door klanten toe te staan om, wanneer ze van operator veranderen, hun mobiele telefoonnummer binnen één werkdag 'mee te nemen'
* de persoonlijke gegevens- en privacybescherming te versterken, door het gebruik van cookies alleen toe te laten, als de gebruiker daarmee heeft ingestemd.

Europarlementariërs zijn ook met de Europese ministers voor telecommunicatie overeengekomen, om een Europees orgaan op te richten waarin alle 27 nationale regelgevers zetelen - het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (BEREC).