Ingezonden persbericht


24 november 2009

De Nederlandse staandwantvisserij op Noordzeetong verdient MSC-certificering voor duurzaamheid

De Nederlandse staandwantvisserij op Noordzeetong van de Stichting van de Nederlandse Visserij (SNV) heeft haar beoordeling voor Marine Stewardship Council (1) certificering doorstaan voor een duurzaam en goed beheerde visserij. De certificering van de visserij volgt na een 12 maanden durende onafhankelijke beoordeling. De SNV gaf namens 44 vissers (2) opdracht voor de beoordeling.

De staandwantvisserij op tong vindt in de Nederlandse kustwateren plaats. Het visseizoen loopt van maart tot oktober wanneer de grotere tongen zich richting kust verplaatsen. De visserij wordt door 60, veelal kleinere schepen, uitgevoerd. Ongeveer tweederde van de vangsten van deze visserij bestaat uit Noordzeetong. De jaarlijkse vangst is gemiddeld 200 ton tong. De Nederlandse staandwantvisserij op Noordzeetong van de (SNV) opereert volgens een vrijwillig managementplan. Onlangs heeft de Nederlandse regering elementen van dit managementplan in een nieuwe regelgeving voor de staandwantvisserij ingelijfd, die de visserij en visserij-inspanning limiteert. Als onderdeel van haar certificering zal de staandwantvisserij op Noordzeetong de wetenschappelijke evaluatie van het Europese lange-termijn beheer voor Noordzeetong aanmoedigen. Bovendien, moet de vloot gedetaileerde informatie over vangstsamenstelling waaronder bijvangst verzamelen.

Derk Jan Berends zegt namens de SNV: "Het behalen van het begeerde MSC-label is voor de Nederlandse staandwantvissers op tong het bewijs dat wetenschappers hun visserij als duurzaam beoordelen. Dat is niet vanzelf gegaan. De vissers hebben de laatste jaren geïnvesteerd in overleg en samenwerking met belangrijke maatschappelijke partijen wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een managementplan dat kan rekenen op een breed draagvlak. Dit plan vormt de basis voor de certificering met MSC. Het beperken van het aantal vaartuigen en de hoeveelheid netwerk in de kustzone is een belangrijke voorwaarde die de vissers zichzelf hebben opgelegd. Ook werken vissers actief mee aan onderzoek. De MSC draagt zeker bij aan een positief imago van de staandwantvisserij op tong. Het zou mooi zijn als de markt dit initiatief ook gaat belonen in de vorm van betere prijzen".

Rupert Howes, Chief Executive van MSC zegt: "Ik feliciteer de Stichting van de Nederlandse Visserij met hun certificering. Het is reuze aanmoedigend om weer een Nederlandse visserij certificering te zien behalen als onderdeel van het convenant tussen de Nederlandse visserij, de natuur- en milieuorganisaties en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarin is afgesproken dat in 2012 alle Noordzeevisserijen per 2012 in het MSC-programma te brengen. Ik ben zeer verheugd te zien, dat de regering de visserij en haar certificering met nieuwe regelgeving ondersteunt ".