Gemeente Sittard-Geleen



Gemeente Sittard-Geleen geen onderwerp van onderzoek justitie naar grondsaneringen

Sittard-Geleen, 24 november 2009 - Het functioneel parket vaan het Openbaar Ministerie heeft vandaag aan het gemeentebestuur van Sittard-Geleen laten weten dat de gemeente geen onderwerp is van het onderzoek naar grondsaneringen. Wel heeft de gemeente het functioneel parket inzage gegeven in ter zake doende stukken.

Borrekuil

In de media wordt de link gelegd tussen het onderzoek van het functioneel parket en het bouwproject Borrekuil. Deze koppeling is geheel onjuist. Het klopt dat de firma Hamanz ook werkzaamheden heeft verricht in het project Borrekuil. De situatie daar is als volgt:


- In het project Borrekuil moet in totaal 22.000 kuub grond worden afgevoerd.


- 4.000 kuub van die grond is inmiddels afgevoerd geheel volgens de daartoe geldende regels.


- Een klein gedeelte van die 4.000 kuub grond is door firma Hamanz vervoerd naar een erkend grondverwerkingsbedrijf.


- Voor de afvoer van de overige 18.000 kuub grond is al eerder besloten om een Europese aanbesteding uit te schrijven, waar alle eisen, zoals ook geformuleerd in de brief van het NVPG worden gevolgd.

Het functioneel parket heeft vandaag bij het gemeentebestuur bevestigd dat er geen onderzoek is en wordt gedaan naar de werkzaamheden die verricht zijn rondom het project Borrekuil.

Molenbeek (Stadbroek)

Het project Molenbeek wordt uitgevoerd door de Stichting Stadbroek In Ontwikkeling (SIO). De sanering van het gebied is goed uitgevoerd en bijna afgerond. SIO heeft, na een meervoudig onderhandse aanbesteding aan de firma Hamanz een contract gesloten voor de afvoer en verwerking van vervuilde grond. De grond was vervuild met zware metale, PAK's en minerale olie. In het bestek is de verplichting opgenomen om de grond af te voeren en te laten verwerken bij een erkend verwerkingsbedrijf. Het SIO heeft controle hierop gevoerd door het controleren van de bonnen en de hoeveelheden die zijn afgevoerd. Volgens deze controles is de grond afgevoerd naar depots in afwachting van de verwerking. Uit informatie van justitie blijkt nu dat onderzoek gedaan wordt naar de wijze van verwerking van een partij grond afkomstig van de sanering in Stadbroek. De gemeente gaat morgen het SIO adviseren om bij de firma Hamanz te informeren naar de verwerking van die partij grond.