Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


euro voor drie projecten voor en door vrouwen

45.000 euro voor drie projecten voor en door vrouwen

24 november 2009

Tijdens een feestelijke Women Inc Zuidoost Awardavond in het Bijlmer Parktheater afgelopen vrijdag streden de vrouwelijke initiatiefnemers van acht projecten om 15.000 euro voor de uitvoering van een project voor en door vrouwen.

De keuze van de jury viel op `Work it ! van Giovanna Gill en Urmila Korver, `Samen je kindje opvoeden' van Lucia Martis en `Bijlmervrouwen' van Jetty Mathurin & Glynis Terborg.

Vanaf de start in november 2009 tijdens het Black Magic Women festival organiseerden stadsdeel Zuidoost en Women Inc een reeks debatavonden. Om de ontstane netwerken levend te houden riep stadsdeel Zuidoost vrouwen met originele initiatieven op die 1. de economische positie van vrouwen in Zuidoost versterken 2. het imago van vrouwen in Zuidoost verbeteren en 3. bijdragen aan opvoeding en educatie. Zuidoost stelde hiervoor een bedrag van 45.000 euro beschikbaar, 15.000 euro per thema. Na een gedegen selectie nomineerde de jury acht van de 22 ingezonden projecten.

Afgelopen vrijdag verdedigden de vrouwen in een bomvol Bijlmer Parktheater hun project voor een deskundige jury bestaande uit Noraly Beyer (voormalig presentatrice NOS-journaal), Marilyn Haimé (VROM), Nelleke Groenewegen (NJI), Jannet Vaessen (Women Inc) en stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet. De vrouwen kregen tips van rolmodellen Sylvana Simons, Saundra Williams en zwarte zakenvrouw 2008 Sandra Chedi.

Na een zeer spannende strijd koos de jury voor bovengenoemde drie projecten. Het leerproject Work it! van de twee jonge dames Giovanna en Urmila van Powerlady laat vrouwen kennis maken met verschillende branches, beroepen en succesvolle vrouwen uit het bedrijfsleven. Uit het juryrapport: "Het project heeft veel slagingskansen omdat samenwerking plaatsvindt met partijen die tot een succesvolle match met de arbeidsmarkt kunnen leiden."

Glynis Terborg en Jetty Mathurin gaan onder de titel `Bijlmervrouwen' een pilot maken voor een soapserie over zes kleurrijke Bijlmervrouwen en families. De jury had vooral waardering voor het gebruik van humor om een serieuze boodschap te brengen. En: "niet klagen dat er te weinig zwarte vrouwen in de media in beeld komen of enkel in stereotypes, maar er zelf iets aan doen". De laatste 15.000 euro ging naar Lucia Martis. Zij wil jonge moeders én vaders trainingen over opvoeding geven met aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling. De jury waardeerde vooral het betrekken van de vaders. Wel had de jury enkele suggesties: verbreedt de doelgroep en sluit aan bij de Ouder
-Kindcentra en kinderopvang en werk samen met het andere ingezonden initiatief Opvoedkringen van Irish Verwey en Lydia Pont.

Jury- en stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet was vol lof over de originaliteit en gedegenheid van alle acht voorstellen. "Helaas kunnen er maar drie de winnaar zijn". Ze feliciteerde de prijswinnaars hartelijk met hun prijs. "Maar", voegde zij er aan toe: "Wij geven natuurlijk niet zo maar geld weg. We kijken heel streng naar de projectvoorstellen en zeggen het als iets verbetering verdient, zoals de aansluiting bij bestaande projecten. En gedurende de uitvoering blijven wij intensief betrokken. We zien elkaar over een half jaar terug om met een nieuwe mooie bijeenkomst de resultaten van de drie projecten te kunnen laten zien."