Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

nieuwe dijkgraaf Zeeuwse waterschappen

Toine Poppelaars voorgedragen als nieuwe dijkgraaf Zeeuwse waterschappen

Dinsdagmiddag 24 november hebben de algemene vergaderingen van de twee Zeeuwse waterschappen besloten de heer Toine Poppelaars voor te dragen als nieuwe dijkgraaf voor zowel Zeeuws-Vlaanderen als Zeeuwse Eilanden. De nieuwe dijkgraaf moet eerst nog door de Kroon benoemd worden. Poppelaars gaat rond 1 maart 2010 van start in zijn nieuwe functie.

Toine Poppelaars (1959) is sinds 1999 namens het CDA lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland. Hij is verantwoordelijk voor onder andere financiën, landbouw, visserij en aquacultuur en infrastructuur. Als gedeputeerde is hij bijvoorbeeld ook voorzitter van Zeeland Seaports en aandeelhouder van de NV Westerscheldetunnel. Hij zet zich in voor een leefbaar Zeeland, met bijzondere aandacht voor het platteland. Daarnaast hecht hij zeer aan het verbeteren van de verkeersveiligheid van de Zeeuwse wegen.

Boegbeeld

Als dijkgraaf zal Poppelaars verantwoordelijk zijn voor de bestuurlijke aansturing van beide Zeeuwse waterschappen. De dijkgraaf is voorzitter van zowel de algemene vergaderingen als de dagelijks besturen. Hij is het boegbeeld van beide organisaties en in 2010 zal hij een grote rol spelen bij het volbrengen van de bestuurlijke fusie van Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuwse Eilanden. Op 1 januari 2011 moet de fusie een feit zijn en gaan de Zeeuwse waterschappen samen verder als waterschap Scheldestromen. De algemene vergaderingen zullen hem ook voordragen als interim-dijkgraaf van Scheldestromen.

De algemene vergaderingen van Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuwse Eilanden staan unaniem achter de aanbeveling om Poppelaars voor te dragen. Gedeputeerde Staten zullen de aanbeveling doorgeleiden naar de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Uiteindelijk wordt de nieuwe dijkgraaf bij Koninklijk Besluit benoemd.

Gosselaar en De Graaf met pensioen

Dijkgraaf Gosselaar van Zeeuwse Eilanden gaat uiterlijk 1 maart 2010 met pensioen en is dan veertien jaar dijkgraaf geweest van Zeeuwse Eilanden. Dijkgraaf De Graaf van Zeeuws-Vlaanderen ging op 1 november jl. met pensioen. Waarnemend dijkgraaf Mangnus neemt tot het aantreden van Poppelaars de honneurs waar in Zeeuws-Vlaanderen.

Terneuzen/Middelburg, 24 november 2009