Hulp: noodzaak of noodlot


4e debat in de reeks `De nieuwe aanpak van ontwikkelingssamenwerking'

AMSTERDAM, 20091123 -- Dinsdagavond 24 november staat De Rode Hoed in het teken van Afrika en de (diaspora) Afrikanen. Tijdens het vierde debat in de reeks `De nieuwe aanpak van ontwikkelingssamenwerking' komen de volgende vragen aan bod: wat vinden Afrikanen eigenlijk zelf van ontwikkelingshulp? Wat moet er veranderen? Welke alternatieven zien zij voor de hulp? Het gaat altijd over hen, maar ze komen zelf zelden aan het woord. Vinden Afrikanen die hulp noodzakelijk of juist noodlottig?

Aanvang: 20.00 uur in De Rode Hoed
Datum: dinsdag 24 november 2009
Gespreksleiding: Amma Asante
Organisatie: Global Village Media, Chudi International Advice, Africa Diaspora Policy Centre, NCDO i.s.m. De Rode Hoed.

Programma
De discussie over veranderingen in ontwikkelingssamenwerking wordt steeds luider. Sommigen roepen om een verhoging van de hulp om de dramatische gevolgen van de internationale crises (financieel, klimaat, voedsel) voor arme landen op te vangen. Anderen vinden dat er meer effectiviteit, transparantie en beter bestuur moeten komen. Weer anderen, onder wie de Zambiaanse econome Dambisa Moyo willen juist alle bilaterale hulp aan Afrika stopzetten, met het argument dat hulp nog nooit een Afrikaans land heeft geholpen zich (economisch) te ontwikkelen.

Maar wat ook het standpunt is, iedereen - overheden, maatschappelijke organisaties, deskundigen, donoren etc. - is ervan overtuigd dat een nieuwe aanpak van internationale samenwerking nodig is. Dus, wat is volgens Afrikanen die nieuwe aanpak?
Met Rachel Tocklu (directeur Teampro), Kon Kelei (voormalig kindsoldaat en bekend van de film Wit Licht) en Fatumo Farah (directeur Hirda) met een reactie van Sylvia Borren (World connectors en ex-directeur Oxfam Novib).

Stichting De Rode Hoed





Ingezonden persbericht