Veilig online winkelen voor de Sint


G Data loodst de Sint met zeven tips veilig langs de valkuilen van het online shoppen

AMSTERDAM, 20091124 -- Het steeds luider wordende gezang van kinderen bij hun schoen dwingt de Sint tot actie. Cadeautjes moeten er komen, en zo snel mogelijk! Eén van de gemakkelijkste manieren om snel aan leuke en meestal net iets gunstiger geprijsde geschenken te komen is via internet. Maar recente berichtgevingen over gegevensdiefstal, phishingaanvallen en andere narigheid maken Sint Nicolaas daarvoor wellicht wat huiverig.

G Data helpt de goedheiligman met wat nuttige tips:
1. Koop alleen iets bij betrouwbare webwinkels. Controleer of de webwinkel is aangesloten bij Thuiswinkel.org en neem eventueel eerst telefonisch contact op met de uitbater om bijvoorbeeld te informeren naar het retourbeleid van de webwinkel. Zoek ook eens op de naam van de winkel om te kijken of er recensies over de webwinkel te vinden zijn, bijvoorbeeld op vergelijkingssites.

2. Maak gebruik van actuele beveiligingssoftware met `http-scanning'. Deze technologie controleert de inhoud van webpagina's en blokkeert besmette pagina's. Dit helpt tegen de steeds vaker voorkomende zogenaamde `drive-by-download'-aanvallen, waarbij het eenvoudigweg bezoeken van een gemanipuleerde site al voldoende is om een besmetting op te lopen.

3. Als een webwinkel vraagt om persoonlijke informatie (bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer of adresgegevens), controleer dan in de adresbalk van de browser of het adres van de online winkel begint met: https://, en niet met .

4. Controleer regelmatig uw afschriften om te controleren of er geen betalingen zijn gedaan waar u niets vanaf weet. In dat geval zou u namelijk het slachtoffer kunnen zijn van identiteitsdiefstal en dient u uw bank of creditcardmaatschappij direct op de hoogte te stellen.

5. Maak alleen geld over naar een buitenlandse bankrekening als u de verkoper persoonlijk kent en vertrouwt. Beter is het om bij internationale transacties gebruik te maken van een betaalmethode die bij uitstek geschikt is voor dit soort betalingen, zoals PayPal of uw creditcard. Bij een creditcardbetaling bent u bovendien verzekerd. In het geval dat het product niet aankomt, of als het niet in juiste staat aankomt, kunt u het bedrag via de creditcardmaatschappij terugvorderen.

6. Als er haast geboden is bij een bepaald geschenk, ga dan niet blindelings af op de melding van de webwinkel dat het product op voorraad is. Neem even contact op met de webwinkel om met zekerheid vast te stellen wat de levertijd van het gewenste product is.

7. Gebruik uw gezonde verstand: als een nieuwe versie wordt aangeboden van een product dat er nog niet is, of als producten heel goedkoop of heel snel leverbaar zijn, is dat te mooi om waar te zijn en dus niet waar.

G Data Benelux





Ingezonden persbericht