Ingezonden persbericht


VOORAANKONDIGING

Symposium voor diabeteseducatoren

24 november 2009 * VU medisch centrum * Amsterdam

PRISMA: uw volgende stap in diabeteseducatie voor type 2 diabetespatiënten?

Op 24 november 2009 is er in het VU medisch centrum te Amsterdam het symposium 'PRISMA: uw volgende stap in diabeteseducatie voor type 2 diabetespatiënten?' PRISMA is een door het VUmc ontwikkeld groepseducatieprogramma dat deelnemers aanzet tot zelfregulatie en geschikt is voor toepassing in de eerste- en de tweedelijn. Het symposium is gericht op diabetesverpleegkundigen, diëtisten, praktijkondersteuners, huisartsen, internisten en psychologen.

Als hulpverleners willen wij mensen met diabetes ondersteunen bij het (leren) zelf reguleren van de ziekte om zo een optimale gezondheid en kwaliteit van leven te bereiken. Zelfmanagement-educatie (ZME) is hierbij onmisbaar, maar hoe pas je ZME toe in de praktijk? Het symposium gaat in op de achtergronden, doelstelling, werkwijze en effecten van PRISMA, dat staat voor 'PRo-actieve Interdisciplinaire Self-MAnagement educatie'. PRISMA is een gestructureerd ZME-programma, afgeleid van het Engelse DESMOND (Diabetes Education for Self-Management in Ongoing and Newly Diagnosed). Op het symposium zal ook inbreng zijn van het DESMOND-team uit Engeland. Daarnaast wordt informatie gegeven over de mogelijkheden tot 'train-de-trainers' in PRISMA.

Noteer de datum 24 november 2009 vast in uw agenda. Het symposium wordt georganiseerd door het diabetesteam van het VU medisch centrum in samenwerking met PAOG cursus- en congresorganisatie van het VUmc, website www.paog.info. Als u op de hoogte wilt blijven en meer informatie wenst over het symposium, stuur dan een e-mail naar paog@vumc.nl.

*** ACHTERGROND ***

Wat is PRISMA?

PRISMA (PRo-actieve Interdisciplinaire Self-MAnagement educatie) is een door het VU medisch centrum ontwikkeld groepseducatieprogramma. PRISMA wil mensen met diabetes mellitus type 2 vooral stimuleren tot zelfzorg. Het programma beslaat twee dagdelen en wordt verzorgd door een koppel van twee trainers, bijvoorbeeld een diëtist, een diabetesverpleegkundige, een arts en/of een psycholoog. In het VUmc in Amsterdam wordt de cursus aangeboden door een diëtist en een diabetesverpleegkundige.

Zowel 'nieuwe' als 'ervaren' mensen met diabetes mellitus type 2 kunnen deelnemen. Een groep bestaat uit maximaal tien patiënten en hun eventuele partners. Wie de PRISMA-cursus heeft gevolgd, heeft één tot drie individuele reguliere consulten minder nodig. Voor andere organisaties in de eerste- of de tweedelijn die PRISMA voor hun type 2 diabetespatiënten willen aanbieden, organiseert het VUmc een tweedaagse train-de-trainer cursus.

Meer informatie over PRISMA is te vinden op: www.diabetescentrum.nl.

*** EINDE ***

---- --