Ingezonden persbericht


Persbericht

NKI-AVL opent leerwerkplaats voor studenten verpleegkunde

Amsterdam, 6 november 2009 - Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) opent op dinsdag 24 november a.s. officieel een leerwerkplaats op een van de chirurgische verpleegafdelingen. Dit initiatief draagt bij aan het oplossen van het tekort aan stageplaatsen voor verpleegkundigen binnen de regio Amsterdam.

Volgens prognoses zal het tekort aan goede stageplaatsen voor verpleegkundigen op niveau 4 en 5 toenemen. Het NKI-AVL ziet het opleiden als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de onderwijsinstellingen en leerbedrijven. In samenwerking met het ROC-ASA (MBO-V) en hogeschool INHOLLAND (HBO-V) zijn 18 stageplaatsen per jaar gecreëerd op een verpleegafdeling met de specialismen gynaecologie, maag/darmchirurgie en urologie. Twaalf studenten verplegen volgens een zelf samengesteld dienstrooster acht patiënten en worden daarbij gecoacht door ervaren oncologieverpleegkundigen.

De leerwerkplaats is een afgebakende unit waar patiënten met laag- tot complexe zorg worden verpleegd. Het verpleegniveau is vergelijkbaar met de complexiteit in een regulier ziekenhuis. Op deze wijze kan het NKI-AVL een breder kader binnen de beroepsopleidingen bedienen en niet, zoals voorheen, alleen HBO-V en afgestudeerde verpleegkundigen die de specialistische opleiding tot oncologieverpleegkunde volgen. Op geregelde tijdstippen komen begeleiders van het ROC ASA en INHOLLAND naar de werkplek waar lessen worden gegeven die aansluiten bij de praktijk.

De belangrijkste kenmerken van een leerwerkplaats zijn: samen leren in de praktijk, samen verantwoordelijkheid dragen voor de werkprocessen en een nauwe aansluiting tussen onderwijs en praktijk. Dit is nu ook mogelijk binnen een gespecialiseerd oncologisch ziekenhuis als het NKI-AVL, waar de ingreep, psychosociale begeleiding en het multidisciplinair werken een eenheid vormen.


---