Ingezonden persbericht


Persbericht:
Lezing Tibetaans Boeddhistische leraar Gelek Rimpoche in Nijmegen

Nijmegen, 5 november 2009 - Op dinsdag 24 november aanstaande zal de Tibetaans Boeddhistische leraar, lama Gelek Rimpoche, een lezing geven in het Jewel Heart centrum in Nijmegen. De lezing is onderdeel van het traditionele najaarsbezoek van Gelek Rimpoche, dat naast de lezing ook een tiendaagse lesretraite omvat.

Het thema van de lezing is 'jezelf bevrijden uit samsara'. Samsara kan worden omschreven als de cyclus van leven, sterven en wedergeboorte waar volgens de Boeddhistische filosofie elk mens aan onderhevig is, en het lijden dat daarmee gepaard gaat. Aan de orde komen onderwerpen als het belang van jezelf bevrijden uit samsara, de dingen die ons daarbij tegenhouden en de rol van liefde en compassie, zowel voor jezelf als voor anderen, bij dit proces.

Gelek Rimpoche is een voorbeeld van vriendelijkheid, generositeit en staat bekend om zijn humor en inspirerend inzicht. Hij is zeer vertrouwd met de actuele ontwikkelingen in de wereld en heeft bewezen op zeer doeltreffende wijze een brug te kunnen slaan tussen het gedachtegoed van de Tibetaans Boeddhistische traditie en de belevingswereld van mensen in het westen. De lezing in Nijmegen zal daarop ongetwijfeld geen uitzondering zijn.

Ngawang Gelek Demo Rimpoche werd in 1939 geboren binnen een religieus en politiek vooraanstaande familie in de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Hij werd op zijn vierde herkend als de reïncarnatie van de abt van een belangrijk boeddhistisch klooster, waarna hij begon aan zijn opleiding tot Lama (Tibetaans Boeddhistische leraar). In 1959 behoorde Gelek Rimpoche tot de duizenden monniken en leken die Tibet ontvluchtten vanwege de Chinese bezetting.

In India kreeg hij les van een aantal grote meesters, onder wie de persoonlijke leraren van de Dalai Lama. Ook werkte voor hij voor All India Radio en maakte hij deel uit van de Tibetaanse regering in ballingschap. Op vijfentwintigjarige leeftijd zei hij het kloosterleven vaarwel om als leek te gaan leven en werken. Halverwege de jaren zeventig werd hij uitgenodigd om in het westen les te gaan geven. In 1985 stichtte hij daartoe de organisatie Jewel Heart. Gelek Rimpoche woont tegenwoordig in Ann Arbor, Michigan, van waaruit hij de wereld rondreist om zijn lessen te geven. Tweemaal per jaar komt hij in dat kader ook naar Nederland.

Jewel Heart is een internationale organisatie die zich wijdt aan het in stand houden van het Tibettaans boeddhisme en de Tibetaanse cultuur. Centraal daarbij staan studie en meditatie. In Nederland is Jewel Heart naast Nijmegen actief in's Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. In Nijmegen zijn momenteel diverse studie- en meditatiegroepen actief.

Jewel Heart is een door Z.H.de Dalai Lama erkend Tibetaans Boeddhistisch centrum en is aangesloten bij de Boeddhistische Unie Nederland.

Lezing: First Step to Freedom (een eerste stap naar bevrijding) Door: Gelek Rimpoche
Datum en tijd: dinsdag 24 november, 20.00-22.00 uur Plaats: Jewel Heart centrum Nijmegen
Bijdrage in de kosten: E 5,--




Ingezonden persbericht