KNMG

Euthanasie en palliatieve sedatie: doen sterven of laten sterven?

Regionale KNMG-bijeenkomsten over richtlijn palliatieve sedatie

'Hoe verhoudt diepe en continue sedatie zich tot euthanasie?' 'Kan de patiënt kiezen voor palliatieve sedatie?'
'Waarom zou ik consulteren?'

Onder artsen leven veel vragen en dilemma's rond het thema 'hulp bij sterven of laten sterven'. Met avondbijeenkomsten verspreid door het land streeft de KNMG, in samenwerking met haar federatiepartners en districten, naar helderheid op het gebied van palliatieve sedatie en de verhouding tot euthanasie.

Juridische betekenis

Uitgangspunt van de nascholingsbijeenkomsten is de onlangs herziene KNMG-richtlijn palliatieve sedatie. Deze richtlijn verwoordt de professionele medische standaard, maar heeft ook juridische betekenis: het Openbaar Ministerie heeft verklaard dat er geen reden is voor vervolging als een arts de KNMG-richtlijn naleeft. Artsen die afwijkend handelen moeten wél rekening houden met een strafrechtelijk onderzoek.

Programma avondbijeenkomsten

Tijdens de avondbijeenkomsten wordt met behulp van presentaties, casuïstiekbesprekingen, een kennisquiz en discussies ingegaan op de herziene KNMG-richtlijn palliatieve sedatie en de verhouding tot euthanasie. Elke bijeenkomst wordt geleid door een gerenommeerd vakgenoot.

Voor wie?

De bijeenkomsten zijn primair bedoeld voor huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten en studenten geneeskunde.

Agenda

Datum District Informatie en aanmelding
24-11-2009 Zuid-Holland-Zuid www.knmg.nl/districten 14-01-2010 Groningen www.knmg-groningen.nl

Accreditatiepunten

Door de KNMG is accreditatie aangevraagd (twee punten) voor huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten.

Kosten

Aan deze regionale bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden.