Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Goede doelen: meer schenkingen door online notarieel schenken voor particulieren

ZEIST, 24 november 2009 - Aan het einde van het jaar zien goede doelen zoals Artsen zonder Grenzen, het Wereld Natuurfonds en SOS-Kinderdorpen het aantal schenkingen traditiegetrouw toenemen. Aan het einde van elk boekjaar informeren goede doelen hun donateurs over voordelige mogelijkheden op fiscaal gebied en ontstaat er een stijging van het aantal schenkingen. Ook worden periodieke schenkingen die voor bepaalde tijd vastliggen dan verlengd. Dit jaar kunnen goede doelen en de gulle particulier op een flinke meevaller rekenen: periodiek notarieel schenken kan voor particulieren nu eenvoudig en gratis, zo kan tot maximaal 52% van de gift op het belastbaar inkomen in mindering worden gebracht. Het goede doel betaalt de notariskosten.

Crisis? Niet stoppen met schenken maar slimmer schenken.

Peter Duijzend (29) bedacht Schenkservice.nl. "Er zijn veel mensen die jarenlang elke maand een klein bedrag aan één of meerdere goede doelen schenken. Belastingtechnisch hebben ze hier zelf niets aan. Wanneer je een gift periodiek doet en laat vastleggen bij de notaris, zijn er op dat gebied veel meer mogelijkheden. Maar de gang naar de notaris kost voor veel mensen teveel geld en moeite, in verhouding met het bedrag dat ze schenken. Op Schenkservice.nl kun je nu zelf binnen tien minuten een notariële akte met volmacht samenstellen en deze naar jezelf mailen. De getekende volmacht stuur je met een kopie van een legitimatiebewijs naar ons en wij regelen dat de notaris de akte passeert. Het goede doel neemt de kosten voor haar rekening en van de fiscus krijg je tot maximaal 52% van je gift terug."

Goede tijden voor goede doelen

De crisis zou dit jaar roet in het eten van de goede doelen kunnen gooien, giften behoren tot de eerste zaken waarop door particulieren wordt bespaard in economisch slechte tijden. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn volgens Peter. "Particulieren kunnen nu eenvoudig en goedkoper schenken, het aantal aktes dat wij via Schenkservice.nl passeren is de afgelopen maanden verdubbeld." Schenkservice werkt met steeds meer goede doelen samen. "De goede doelen waarmee we werken zijn er tevreden over, de kosten voor de akte nemen ze graag op zich omdat ze er vijf jaar lang een vaste donatie voor terug krijgen en doorgaans grotere bedragen door het belastingvoordeel. We nemen hen al het werk uit handen en vanwege de geautomatiseerde verwerking gaan de notariskosten flink omlaag. Daarnaast kan een donateur via Schenkservice.nl meerdere goede doelen opnemen in één akte. Dat is aantrekkelijk voor de goede doelen omdat ze de kosten van de akte dan met elkaar delen."

Innoveren en motiveren

Met geautomatiseerd en goedkoper schenken wil Schenkservice bijdragen aan de modernisering van het notariaat, en aan het steunen van goede doelen. "Als de goede doelen door Schenkservice straks minder hoeven te doen aan werving, ook al scheelt het maar een klein beetje, blijft er meer geld over voor het nuttige werk dat ze doen, mooi toch?"