Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24 november 2009

Caecilia J. van Peski voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger 2010

De Tilburgse drs. Caecilia J. van Peski is voorgedragen aan de Minister van Buitenlandse Zaken voor benoeming tot VN Vrouwenvertegenwoordiger 2010. Als VN Vrouwenvertegenwoordiger zal zij in oktober 2010 namens de Nederlandse vrouwen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te New York toespreken.

Drs. Caecilia J. van Peski (39) is verbonden aan BAZN de bestuursacademie te Tilburg, integraal onderdeel van Fontys Hogescholen. Zij voert hier promotieonderzoek uit naar internationaal verkiezingswaarnemerschap en processen rond democratisering. Voorts richt zij zich als onafhankelijk consultant vanuit haar onderneming Van Peski Consult op internationale vraagstukken aangaande democratisering, mensenrechten, civic society building en wereldburgerschap.

Caecilia van Peski is bestuurlijk verbonden aan een aantal nationale en internationale non-gouvernementele organisaties op het gebied van maatschappelijke opbouw. Daartoe behoren de Britse INGO CISV International, Vredesbeweging IKV Pax Christi, de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) en de Stichting VredesWetenschappen.

Van Peski studeerde Onderwijs- en Cultuurpsychologie aan de Universiteit van Tilburg en International Development Studies aan het Centre for International Development Issues (CIDIN) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook volgde zij enkele studies in het buitenland, zoals taal- en cultuurwetenschappen in Moskou en International Peacekeeping aan het UNITAR-POCI trainingscentrum van de VN te Pisa.

In haar statement voor de Algemene Vergadering volgend jaar oktober wil Caecilia van Peski het thema 'Vrouwen, vrede, veiligheid in het licht van goed democratisch bestuur' aan de orde stellen. Haar werk als waarnemer bij verkiezingen inspireerde haar tot dit thema. Vanuit de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (de OVSE) en de Europese Unie wordt zij regelmatig ingezet bij verkiezingen in het buitenland, met name in de Balkan, Kaukasus en Centraal-Azië.

"Het is tijdens deze missies dat het voor mij heel duidelijk wordt hoe belangrijk het is om onze aandacht voortdurend te richten op een meer rechtvaardige verdeling van kansen en mogelijkheden. Dat kan door er op toe te zien dat bronnen en voorzieningen naar rato aan iedereen ter beschikking staan en niet alleen aan hen die beschikken over geld, macht of status. Veel conflicten ontstaan doordat mensen niet op basis van gelijkheid toegang hebben tot bronnen. Vervolgens beperkt hen dat in hun kansen op een volwaardig bestaan. In situaties van conflict - en ook in de periode van reconstructie daarna - bevinden vrouwen zich vaak in een uiterst kwetsbare positie. Dit heeft ertoe geleid dat de VN een speciale resolutie uitvaardigde, UNSCR 1325 Vrouwen, Vrede en Veiligheid (31-10-2000). De resolutie legt nadruk op de specifieke noden van vrouwen in conflictsituaties. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de actieve inbreng van vrouwen bij vredesonderhandelingen en in de reconstructie na conflict. Women Peacemakers dus!" (einde quote Caecilia van Peski)

Caecilia van Peski zal zich de komende periode inzetten om met zo veel mogelijk vrouwen over dit thema in gesprek te komen en hun mening te betrekken in de voorbereiding van haar statement, opdat zij de stem van de Nederlandse vrouwen ook werkelijk in haar statement kan laten weerklinken.

Het jaar 2010 vormt voor de VN Vrouwenvertegenwoordiger een speciaal jaar. Het jaar zal allereerst in het teken staan van 'Beijing+15'; vijftien jaar na de World Conference on Women in Beijing (1995). Hiermee wordt vervolg gegeven aan het UN Platform for Action for Equality, Development and Peace. Ook is het in 2010 tien jaar geleden dat de VN Veiligheidsraad Resolutie 1325 aannam. Als laatste is 2010 uitgeroepen tot International UN Year for the Rapprochement of Cultures. Met dit thema, over de harmonieuze toenadering tussen verschillende culturen, formuleert de VN een vervolg op haar Decade for a Culture of Peace (2001-2010).

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1945 maakt ieder jaar een VN Vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Nederlandse Koninkrijksdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nederland is hiermee uniek en leidend in de wereld. De VN Vrouwenvertegenwoordiger wordt van oudsher geselecteerd en begeleid door de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR).

Weblog VN Vrouwenvertegenwoordiger 2010: www.nederlandsevrouwenraad.nl/vrouwenvertegenwoordiger.


---