GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europees Parlement beschermt de rechten van internetgebruikers

STRAATSBURG, 24 november 2009 - Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het compromis over het Telecompakket. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is tevreden met de uitkomst, ondanks dat het principe van netneutraliteit niet is opgenomen in het telcompakket.

"Dit compromis benadrukt dat grondrechten ook gelden voor internetters. Met het vastleggen van zware procedurele eisen, het vermoeden van onschuld en het recht op privacy hebben de onderhandelaars van het Europarlement een stevige barrière opgeworpen tegen draconische maatregelen om downloaden tegen te gaan."

In Frankrijk krijgen de verdedigers van het vrije internet een instrument in handen om de three strikes and you're out-wet van Sarkozy aan te vechten.

"Ik had wel liever gezien dat een rechterlijke toetsing expliciet was voorgeschreven, ook al zouden we daarmee de grenzen van de Europese bevoegdheid opzoeken. Maar dit compromis helpt duidelijk bij het tegengaan van een heksenjacht op internetters", aldus Sargentini

GroenLinks had ook graag gezien dat het principe van netneutraliteit in het telecompakket opgenomen zou worden, maar dat is helaas niet gelukt. "Maar die strijd is nog niet gestreden. In elk geval moeten aanbieders van internet nu duidelijkheid verschaffen over de diensten die zij blokkeren of afknijpen. Samen met mijn Europese Groene collega's ben ik vastbesloten om ervoor te zorgen dat providers in de toekomst geen onderscheid mogen maken tussen verschillende informatiestromen", aldus Sargentini.




GroenLinks in de Europese Unie