Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VAN DE LOBO EN DE VBS
'Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag' en Vereniging 'Verenigde Bijzondere Scholen voor onderwijs op algemene grondslag'

Ondertekening Intentieverklaring Samenwerking LOBO / VBS op 24 november 2009

Hedenmiddag 24 november 2009 ondertekenen mevrouw drs. R. (Rona) Postma, directeur LOBO, en de heer mr. S.J. (Simon) Steen, algemeen directeur VBS, een Intentieverklaring gericht op samenwerking.

De Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs (LOBO) en de Vereniging Verenigde Bijzondere Scholen (VBS) gaan met elkaar samenwerken. Hiermee willen de organisaties de belangenbehartiging versterken, gezamenlijke projecten uit gaan voeren en op het gebied van de interne bedrijfsvoering een aantal diensten bundelen. De samenwerking zal volgens mevrouw drs. R. (Rona) Postma, directeur LOBO, en de heer mr. S.J. (Simon) Steen, algemeen directeur VBS, positieve effecten hebben op de belangenbehartiging van het algemeen bijzonder onderwijs. De LOBO en de VBS geloven beiden in de kracht van particulier initiatief in het onderwijs.

De LOBO en de VBS kunnen in deze samenwerking gebruik maken van elkaars expertise en uitgebreide strategische netwerk. Er zullen ook gezamenlijk initiatieven ontwikkeld worden, zoals op het gebied van specifieke voorlichting aan ouders - en aan ouders in besturen - op het gebied van de inhoud van het onderwijs. Andere onderwerpen waarop de LOBO en de VBS gaan samenwerken zijn: versteviging van de medezeggenschap, ouderbetrokkenheid, personeelsbeleid en goed onderwijsbestuur in algemeen bijzondere scholen.

De waarden waar zowel de LOBO als de VBS voor staan zijn: vrije schoolkeuze van ouders, respect voor verscheidenheid, pedagogisch ondernemerschap, actieve pluriformiteit, eigen waardeoriƫntatie van scholen, betekenis geven op scholen met het andere onderwijs en aandacht voor de menselijk maat in bestuur, beheer en organisatie van het onderwijs . Zelfbestuur, verbindend leiderschap en ruimte voor de leraren als ondernemende professional zijn daarbij belangrijke principes.

De LOBO richt zich op ouders in algemeen bijzondere scholen; ouders as such, ouders in medezeggenschapsraden, ouders in ouderraden en ouders als overblijfkrachten. Ouderbetrokkenheid is voor LOBO een essentieel gegeven voor wat betreft het leren en zich verder ontwikkelen van kinderen op school. De LOBO treedt vanuit deze visie op als belangenbehartiger, organiseert en voert deskundigheidsbevordering uit en initieert en draagt zorg voor projecten. De LOBO missie is, dat het de bijzondere betrokkenheid van ouders ondersteunt om samen met de school te werken aan goed onderwijs De VBS is een besturenorganisatie die het andere onderwijs verenigt. De VBS is geen zuil of denominatie, maar een beweging die zich tot profielorganisatie heeft ontwikkeld. De VBS richt zich op het netwerk van pedagogisch ondernemende scholen met oog voor de menselijke maat en ruimte voor eigenzinnige, compacte schoolbesturen, waar ouders actief zijn in bestuur en medezeggenschap. De VBS tekent als beweging van de andere scholen voor profielgebonden belangenbehartiging en komt als profielorganisatie op voor ruimte voor verscheidenheid binnen het onderwijs. De VBS missie is scholen te helpen zichzelf te profileren.