Gemeente Nijmegen

persbericht

24 november 2009 N091124

Dijkteruglegging brengt Nijmegen stedelijk rivierpark

Een dynamische combinatie tussen wonen, recreatie en cultuur, water en natuur vormt de basis voor de nieuwe gebiedsinrichting bij de dijkteruglegging. Tussen de Waalbrug en de spoorbrug ligt de nadruk op een stedelijke invulling, in de oost- en westflank is er vooral ruimte voor natuur en (water)recreatie. Op het eiland Veur-Lent wordt drie hectare opgehoogd voor bebouwing. Dit hebben burgemeester en wethouders als voorkeur uitgesproken voor de verdere planuitwerking voor de dijkteruglegging. Op 9 december is er een informatiebijeenkomst in het Witte Huis (Lent).

Sinds 2006 staat vast dat de Waal bij Nijmegen meer ruimte krijgt om de risico's op overstromingen te verkleinen. De dijk komt 300 meter meer landinwaarts te liggen en er wordt een nevengeul gegraven. Daardoor ontstaat een landtong in de Waal. Voor Nijmegen is een hoogwaardige inrichting van het gebied even belangrijk als de verbetering van de rivierveiligheid. Door het gebied in te richten met zowel natuur als stedelijke bebouwing, en kansen te bieden aan (water)recreatie en evenementen, krijgt Nijmegen een uniek rivierpark in het hart van de stad.

B&W richt zich in de planvorming sterk op de dynamiek van de rivier, de stad en de natuur. Wonen en andere stedelijke functies, recreatie en natuur worden niet sterk van elkaar gescheiden maar treffen elkaar rondom de nevengeul en op de landtong. Op het centrale deel van de landtong, pal tegenover de Nijmeegse binnenstad, is er plaats voor stedelijke ontwikkeling. Ten oosten van de Waalbrug en ten westen van de spoorbrug krijgen zowel de watergeul als de landtong een natuurlijke uitstraling. Met name op het westelijke deel van de landtong zijn daarbij kansen voor recreatie en evenementen.

De seizoenen zullen zowel het aanzicht als het gebruik van het gebied beïnvloeden, onder andere doordat de landtong te maken krijgt met regelmatige overstromingen. Langs de nevengeul komen deels een stenen kade en verder groene oevers die inspelen op schommelingen in het waterpeil. De inrichting met 'ruige' natuur in de flanken van het gebied zorgt ervoor dat de invloeden van de seizoenen en de rivier goed zichtbaar zijn. Daarmee ontstaat ook een aantrekkelijk uitloop- en ontspanningsgebied in het hart van Nijmegen. Er komen twee (kleine) extra bruggen tussen de landtong en de nieuwe woongebieden in Nijmegen-Noord.

De keuzes voor de inrichting van het gebied zijn de afgelopen maanden uitgebreid besproken met betrokken partijen als het waterschap, rijkswaterstaat en de provincie, maar ook met het Platform Waalsprong en belangenorganisaties GeWa Lent en de ANWB, diverse watersportvereniging zoals studentenroeivereniging Phocas en verschillende natuurverenigingen. Deze gesprekken hebben bijgedragen aan de keuzes in het huidige plan en zijn input voor de verdere uitwerking daarvan. Nu de richting is bepaald voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied, kan de komende jaren worden gezocht naar passende activiteiten en functies. Dit hangt ook samen met de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Waalsprong op de noordoever.

Uit verrichte onderzoeken blijkt dat een recreatieve roeibaan op de nevengeul goed mogelijk is in combinatie met kanosport, zeilen en andere waterrecreatie. Vanwege de brugpijlers in de nevengeul en de benodigde ruimte is een wedstrijdroeibaan, zoals Phocas die heeft voorgesteld, waarschijnlijk moeilijk inpasbaar. Het ontwerp van de stadsbrug zal hierover definitief uitsluitsel geven.

Nu B&W een voorkeur heeft uitgesproken, kan in de komende maanden het inrichtingsplan worden uitgewerkt. Dit plan zal in het najaar van 2010 aan de staatssecretaris van Verkeer & Waterstaat worden aangeboden. De dijkteruglegging bij Nijmegen is onderdeel van het landelijke programma 'Ruimte voor de Rivier', waarin 40 riviermaatregelen zijn opgenomen om overstromingen tegen te gaan. Deze maatregelen dienen in 2015 gerealiseerd te zijn.

Op woensdag 9 december is er vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst over het plan. Locatie: Witte Huis, Pastoor van Laakstraat 54, Nijmegen-Lent.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 23 80
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen