Ingezonden persbericht


Persbericht

CDA wil betere positie cliënten jeugdzorg

De CDA-Statenfractie Overijssel wil dat de provincie Overijssel een onafhankelijke Provinciale Cliëntenraad Jeugdzorg gaat op zetten. Deze provinciale belangen-behartiging in de jeugdzorg kan volgens het CDA de positie van cliënten verbeteren en hiermee de kwaliteit van de jeugdzorg. Dit verzoek dient het CDA in middels een motie, tijdens de vergadering van Provinciale Staten (PS) op woensdag 25 november a.s.

"Uit onderzoek is gebleken dat er grote behoefte is aan een onafhankelijke provinciale belangenbehartiging in de jeugdzorg om de stem van cliënten goed te laten horen", aldus CDA-Statenlid Yvonne Nijhof. Op dit moment bestaat er wel een steunfunctie jeugdzorg in Overijssel maar deze staat ten dienste van zorgaanbieders en niet van zorgvragers. Bestaande cliëntenraden werken nu op instellingsniveau en ver-tegenwoordigen niet alle doelgroepen.

Voorstel voor Provinciale Cliëntenraad Jeugdzorg

De provincie is sinds de wet op de jeugdzorg verantwoordelijk voor versterking van de positie van cliënten in de jeugdzorg. Volgens de CDA-Statenfractie biedt provinciale belangenbehartiging onder meer mogelijkheden voor het uitwisselen van thema's en ideeën tussen cliëntenraden die het niveau van instellingen overschrijden en geeft het gelegenheid te participeren in provinciaal jeugdbeleid. Het CDA doet daarom een oproep aan Gedeputeerde Staten (GS) om met cliëntenraden van Jeugdzorginstellingen in Overijssel een voorstel te ontwikkelen voor onafhankelijke provinciale belangen-behartiging in de vorm van een Provinciale Cliëntenraad Jeugdzorg.