Gemeente Leeuwarden

Burgemeester Crone verbiedt komst voetbalsupporters Go Ahead Eagles

In een brief aan de directie van Go Ahead Eagles heeft burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden de komst van voetbalsupporters voor de wedstrijd van SC Cambuur - Go Ahead Eagles op 4 december aanstaande verboden. De politie beschikt over betrouwbare informatie dat het tot een confrontatie tussen beide supportersgroepen komt, waarbij kans op escalatie niet is uitgesloten. Met het oog op de verantwoordelijkheid van de burgemeester om de openbare orde te handhaven, ziet hij geen andere mogelijkheid dan de supporters van Go Ahead Eagles te verbieden de wedstrijd SC Cambuur - Go Ahead Eagles te bezoeken.

Al enkele jaren zijn de supportersgroepen van Cambuur en Go Ahead Eagles grote rivalen, en regelmatig hebben ze elkaar opgezocht. Enkele weken geleden, op 16 oktober 2009, zijn na afloop van de wedstrijd Go Ahead Eagles - Cambuur supportersbussen van Cambuur bekogeld door Deventer supporters met grote materiële en persoonlijke schade als gevolg.

Naar aanleiding hiervan heeft burgemeester Crone contact gehad met de burgemeester van Deventer met het oog op de komende wedstrijden en heeft hij in dit gesprek zijn zorg uitgesproken over de rivaliteit tussen beide supportersgroepen.

In de voorbereiding voor de komende wedstrijd tussen beide clubs beschikt de politie Fryslân over betrouwbare informatie waaruit blijkt dat Cambuursupporters van plan zijn om revanche te nemen op de incidenten van 16 oktober jl. Dit kan zich in een brede cirkel rond het Cambuurstadion voor gaan doen, zo zijn de serieuze signalen. Op basis van gesprekken met de politie heeft burgemeester Crone geconcludeerd dat hij onder deze omstandigheden de veiligheid van beide supportersgroepen, maar eveneens de veiligheid van de burgers in die omgeving niet kan garanderen.


---