Ingezonden persbericht


De lezer heeft gesproken. In honderd dagen verkozen de lezers van NL en de gebruikers van de uitgaanssite agenda.nl de duizend populairste horecaspots van heel Nederland, van café tot club, van lunchroom tot strandpaviljoen.

Het etablissement met de grootste schare fans van heel Nederland is Grand Café De Rechtbank in Utrecht. In de andere grote steden kwamen respectievelijk café Momo in Amsterdam, café Rotown in Rotterdam en de gehele Grote Markt in Den Haag als populairste uitgaansplekken uit de bus.

De vier grote steden zijn oververtegenwoordigd in de NL1000. Maar ook Leiden, Alkmaar, Haarlem, Den Bosch, Hilversum en Delft hebben een flinke hoeveelheid populaire horeca die terug is te vinden in de horeca top1000.

Opvallend in de Amsterdamse horecalijst is de afwezigheid in de top 10 van gevestigde namen als de Melkweg of Paradiso. Kennelijk worden deze grote podia als onderdeel van de gevestigde orde voor lief genomen door hun eigen publiek. In Rotterdam staan er maar twee nieuwe tentjes in de top10 en wordt die juist gedomineerd door het bekendere werk als Rotown, De Witte Aap en Bazar. Den Haag valt op door de nummer 1: de gehele Grote Markt. Hagenezen hebben het kennelijk erg naar hun zin op het plein en zien de kroegjes daar, die allemaal van dezelfde eigenaar zijn, als één grote uitgaansgelegenheid. Niet gek ook, gezien het feit dat je met een biertje van de ene tent net zo gemakkelijk op het terras van een ander café kunt gaan zitten. In Utrecht is café restaurant De Rechtbank favoriet, wat ook viel te verwachten omdat deze tent afgelopen zomer al dé Utrechtse hit was! . Grote podia als Tivoli hebben in Utrecht juist wel weer een hoge notering.

De NL1000 is georganiseerd door uitgaansexpert NL Unlimited, uitgever van de bladen NL10, NL20, NL30 en NL70 en uitgaanswebsite agenda.nl in samenwerking met Bombay Sapphire gin. Van 15 augustus tot 22 november konden consumenten stemmen op hun favoriete horeca. De winnaars worden bekend gemaakt in de NL magazines en de gehele lijst is vanaf 25 november terug te vinden op agenda.nl/nl1000.