Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Evaluatie Kinderraadsvergadering
De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat kinderen hun stem laten horen en kennis opdoen van het democratisch besluitvormingsproces. De Kinderraadsvergadering voorziet al veertien jaar in deze behoefte. Dit participatieproject voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool heeft als doel kinderen te stimuleren om mee te denken en mee te beslissen over het verbeteren van hun wijk, met als jaarlijks eindpunt een echte raadsvergadering voor en door kinderen, onder leiding van de burgemeester. In deze raadsvergadering wordt gedebatteerd en gestemd over het beste plan van de kinderen, dat vervolgens ¤ 20.000 kriijgt voor de daadwerkelijke uitvoering.

In 2009 is opdracht gegeven tot een evaluatie van de Kinderraadsvergadering. Hoofdconclusies uit het evaluatierapport zijn:
* dat de Kinderraadsvergadering een goed concept is, dat dankzij de inzet van vele partijen al vele jaren met succes draait. De formule van de Kinderraadsvergadering bevordert het democratisch burgerschap bij kinderen en geeft hen een stem. Ze leren op een speelse en creatieve manier hoe het politieke besluitvormingsproces verloopt en hoe realistische plannen worden gemaakt. Ook leren ze met elkaar samenwerken, discussiëren en debatteren. Bovendien leveren de kinderen een bijdrage aan de leefbaarheid van hun wijk met hun plannen voor fysieke (bijvoorbeeld in de vorm van een speelplek) of sociale (bijvoorbeeld activiteiten in het buurthuis) maatregelen.
* dat op soommige onderdelen aanscherping en verdere doorontwikkeling mogelijk is.




Gemeente Utrecht