Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CU-Senator Kuiper: Bedrijfsleven moet meer doen voor jonggehandicapten

Den Haag, 24 november 2009. De huidige prestatiesamenleving waarin iedereen het beste uit zichzelf moet halen laat mensen met een beperking in de kou staan. Dit betoogt ChristenUnie-senator Roel Kuiper vandaag tijdens het debat over de nieuwe wet Wajong in de Eerste Kamer. Kuiper: ,,Te veel jongeren met een relatief kleine beperking zijn in de afgelopen jaren in de WAJONG terecht gekomen. Daardoor hebben zij moeilijker aansluiting bij de arbeidsmarkt. Er moet een cultuurverandering komen in het denken over mensen met een beperking. Aan deze verandering moeten werkgevers sterker bijdragen dan zij tot nu toe gedaan hebben."

Kuiper roept daarom werkgevers op om meer na te denken over het creëren van arbeidsplaatsen voor jongeren met een beperking. ,,Dat vraagt visie op ondernemerschap in relatie tot de sociale uitdagingen van onze samenleving." Werkgevers kunnen ook initiatieven nemen tot het opzetten van vakonderwijs voor deze doelgroep. Kuiper: ,,We hebben dit eerder afgeschaft en nu hebben we te veel drop-outs in het VMBO." Kuiper roept de regering op het vakonderwijs samen met werkgevers opnieuw te stimuleren.

De politiek heeft het probleem van jonge gehandicapten al lang op de agenda staan. De wet Wajong van minister Donner is een voorbeeld van hoe een op elkaar betrokken samenleving opnieuw vorm kan krijgen. ,,Maar dan moeten ook alle partijen een bijdrage leveren aan de oplossing."

,,Het is van belang dat wij jong gehandicapten zien als mensen met een waarde voor de arbeidsmarkt en samenleving, over vooroordelen heen stappen en gewoon arbeidsplaatsen voor hen creëren", aldus Kuiper

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-