Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CBL voor transparantie, tegen wetgeving

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over onder meer de Wet Openbaarheid Productie en Ketens (WOK). Het CBL roept Kamerleden op tot wijsheid, door bedrijven niet op te zadelen met een omgekeerde bewijslast en honderden miljoenen euro's aan extra administratieve lasten.

De samenleving heeft de overheid het mandaat gegeven om middels internationale verdragen de meest basale zaken aangaande bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden in de internationale handel te reguleren. Overheden moeten elkaar aanspreken op handhaving van deze afspraken en die verantwoordelijkheid niet over de schutting van het bedrijfsleven gooien. Vanuit deze door overheden geschapen (internationale) basis, kan het bedrijfsleven transparantie en verduurzaming nader invullen.

Alle schakels in de keten hebben een deelverantwoordelijkheid voor transparantie en verdere verduurzaming van producten en ketens. Omdat deze verantwoordelijkheid volop genomen wordt is het CBL van mening dat een WOK onwenselijk en onnodig is. Supermarkten stellen bovenop de geldende wet- en regelgeving steeds meer duurzaamheidseisen aan producten. Hierbij staan dierwelzijn, milieu en arbeidsomstandigheden centraal.

Verduurzaming en transparantie moet worden gegarandeerd via marktwerking en goede samenwerking tussen ketenpartijen. Samenwerking met maatschappelijk organisaties en overheden kan bovendien bijdragen aan vergroting van het maatschappelijk draagvlag en verbreding door het vaker toepassen van 'best practices'. Mede vanuit dat perspectief is het CBL betrokken bij het Platform Verduurzaming Voedsel van het ministerie van LNV.

Ter ondersteuning van de activiteiten van individuele supermarktorganisaties, voert het CBL een duurzaamheidsagenda uit. Ieder jaar worden hier enkele nieuwe agendapunten aan toegevoegd en worden er samen met ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties projecten opgezet om de voedselketen duurzamer te maken. Biologisch, arbeidsomstandigheden in de derde wereld, verdoofd castreren biggen, duurzame vis, koeien in de wei, scharreleieren, fatsoenlijk diertransport, schone en stille vrachtwagens en energiezuinige koelmeubelen zijn belangrijke onderdelen van de CBL-Duurzaamheidsagenda.