Ingezonden persbericht


Persbericht


53 organisaties: "Maak meer werk van vrouwenrechten in Nederland" De regering moet zich meer inspannen om de positie van vrouwen in Nederland te verbeteren. Dat vloeit voort uit het VN-Vrouwenverdrag waaraan Nederland gebonden is. Dit is de belangrijkste boodschap van het vandaag verschenen rapport dat Nederlandse organisaties aan het toezichthoudend comité van de Verenigde Naties voorleggen.

(Den Haag, 24 november 2009) In de zogeheten schaduwrapportage geven de Nederlandse organisaties commentaar op de wijze waarop de regering aan het VN-Comité verantwoording heeft afgelegd over de naleving van vrouwenrechten in Nederland. De 53 organisaties die de door het Netwerk VN-Vrouwenverdrag geproduceerde schaduwrapportage ondertekenden, vinden het hoog tijd dat de overheid ook in eigen land haar in het buitenland uitgedragen vooruitstrevendheid op het gebied van vrouwenrechten waarmaakt. Nooit eerder onderschreven zoveel Nederlandse organisaties een schaduwrapportage.

Eén van de kritiekpunten is dat de regering te weinig doet om vrouwen te beschermen tegen geweld. Eén op de drie vrouwen in Nederland is slachtoffer geweest van seksueel geweld en één op de acht heeft een verkrachting meegemaakt. De organisaties wijzen erop dat een nationaal actieprogramma voor preventie op zich laat wachten. Huiselijk geweld treft eveneens vooral vrouwen. "De recente wettelijke mogelijkheid tot uit huis plaatsen van daders is wel een stap vooruit. Maar dat de, meestal mannelijke, daders wél gratis rechtsbijstand krijgen, maar de slachtoffers niet, strookt niet met het Vrouwenverdrag" aldus co-rapporteur van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag Linda Mans.

De organisaties stellen voorts dat de regering niet serieus genoeg neemt dat het verdrag haar verplicht er voor te zorgen dat ánderen vrouwen niet discrimineren. Zo wijzen zij op discriminatie van Nederlandse vrouwen op de arbeidsmarkt. "Van alle Europese landen is Nederland één van de landen waar het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen het grootst is. Ook zijn hier relatief weinig vrouwen op hoge posities in het bedrijfsleven en de non-profitsector. Daarnaast discrimineren veel werkgevers vrouwen wegens zwangerschap, al is dat meer dan dertig jaar wettelijk verboden. Deze vorm van discriminatie komt vaak voor, maar ontbreekt in publiekscampagnes tegen discriminatie", vult co-rapporteur Leontine Bijleveld aan.

De organisaties wijzen er ook op dat de regering veel te weinig feiten en cijfers uitgesplitst naar geslacht, leeftijd en etniciteit presenteert. Mogelijke discriminatie van vrouwen op terreinen als inburgering, werkloosheid en sociale zekerheid komt hierdoor vaak niet aan het licht en wordt onvoldoende bestreden. "Een ander kritiekpunt is dat de Nederlandse regering geen invulling geeft aan de verdragsverplichting om seksestereotypen actief tegen te gaan. Sterker nog: de regering bevestigt ze regelmatig," aldus Bijleveld.

In januari 2010 bespreekt het VN-Comité de situatie in Nederland. In hun schaduwrapport geven de organisaties aanbevelingen aan het Comité om de verschillende zorgpunten met de Nederlandse regering te bespreken.

De Nederlandse mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger nam vandaag in Den Haag het eerste exemplaar van de schaduwrapportage "Women's rights - some progress, many gaps" in ontvangst.


---



Ingezonden persbericht