Loonstijging in de verdrukking

Amsterdam, 24 november 2009

Consumenten zijn nu minder positief over hun inkomen dan drie maanden geleden. Hoewel de economie licht zal herstellen in 2010, moeten consumenten langer wachten op herstel in hun portemonnee.

Consumenten zijn weinig positief over hun huidige inkomen Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 69.400 respondenten. Ruim een kwart (27%) zegt minder te verdienen dan een jaar geleden. Volgens een iets grotere groep, drie op de tien (30%) is hun inkomen hoger dan vorig jaar. Een groep van (42%) ziet geen verschil tussen het inkomen toen en nu. Drie procent meer consumenten hebben hun inkomen zien stijgen dan zien dalen.

Inkomensplaatje nu nog vaak positief

Consumenten kijken nu somberder aan tegen hun eigen inkomen dan drie maanden geleden (zie het artikel Hoger inkomen van 21 augustus). Toch zijn de lonen de laatste tijd flink gestegen. In het derde kwartaal van 2009 lagen de cao lonen 2,4% hoger dan een jaar eerder. Wel is deze loonstijging flink lager dan die in het eerste en tweede kwartaal van 2009, toen de toename van cao-lonen 3,7% en 3,0% procent bedroeg. De gemiddelde prijsstijging over deze drie kwartalen bedroeg: 1,3%. Dat betekent dat werkenden erop vooruit zijn gegaan. Voor werknemers, die hun baan zijn kwijtgeraakt in de tussentijd is het een heel ander verhaal. Zij zullen in de meeste gevallen een flinke stap terug hebben gedaan.

Daling loonontwikkeling in 2010

De loonstijging staat verder onder druk volgend jaar. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de cao-loonstijging volgend jaar verder zal afnemen (van 1,7% in het eerste kwartaal naar 0,9% in het vierde). Dat betekent dat de gemiddelde cao-loonstijging over heel 2010 1,4% bedraagt. De loonstijging ligt de eerste helft van het jaar nog wel boven de inflatie maar duikt de tweede helft van het jaar daaronder. Gemiddeld over heel 2010 zal de inflatie net boven de 1% uitkomen. Dat betekent dat er van de inkomensstijging, maar enkele tienden over blijven. Aangezien de lasten komend jaar hoger zullen uitpakken, ziet voor de meeste consumenten de koopkracht er in 2010 minder gunstig uit. Hoewel 2010 voor wat betreft de economie het jaar van het herstel wordt, zal de portemonnee van veel consumenten langer op herstel moeten wachten.

© 2009 ING Economisch Bureau