Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Debat: Bedreigde talen

24 november 2009 17.15 - 19.00 uur

NWO organiseert in samenwerking met het Academisch-Cultureel centrum SPUI25 op dinsdag 24 november een debat over bedreigde talen.

Slechts een klein deel van de bijna 6000 talen die over de wereld worden gesproken zijn zodanig goed beschreven dat de beschikbare feiten uitgebreid genoeg zijn voor taalkundig onderzoek. Tegelijkertijd verdwijnen er bijna dagelijks talen die nog niet of nauwelijks beschreven zijn. Hiermee ziet de taalwetenschap een belangrijk deel van haar empirisch fundament verdwijnen. Het Bedreigde Talen Programma van NWO was nadrukkelijk gericht op het onderzoek naar een aantal met uitsterven bedreigde talen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het boek The Linguistics of Endangered Languages: Contributions to Morphology and Morphosyntax bevat opstellen van de uitvoerders van het Bedreigde Talen Programma. Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek discussiëren een drietal taalkundigen, prof. dr. Willem Adelaar, dr. Eithne Carlin en prof. dr. Leo Wetzels, editor van het boek, onder leiding van prof. dr. Abram de Swaan, over het belang en de praktijk van het onderzoek naar bedreigde talen.

Leo Wetzels is hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, leerstoel Romaanse talen en Amazonetalen, en was tot voor kort Directeur de recherche van het Laboratoire de Phonétique et Phonologie (LPP), CNRS/Sorbonne-Nouvelle in Paris. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op het Portugees van Brazilië en de inheemse Zuid-Amerikaanse talen die behoren tot de Nambikwara en Maku taalfamilies.

Willem Adelaar is hoogleraar Talen en Culturen van Indiaans Amerika aan de Universiteit Leiden. Hij heeft in de jaren 1960-1980 taalkundig veldonderzoek verricht in de Andes met als doel het in kaart brengen en analyseren van verschillende variëteiten van het Quechua. Sindsdien houdt hij zich bezig met de typologie en de historische relaties, zowel genealogisch als door taalcontact, van de oorspronkelijke talen van Latijns Amerika. Tot zijn onderzoeksterrein behoort ook de bedreigde situatie van de inheemse talen van Amerika en hun overlevingsmogelijkheden. Hij is de auteur van o.a. een grammatica van het Quechua van Tarma (1977) en (met Pieter Muysken) van het boek The Languages of the Andes (2004, herziene druk 2007).

Eithne B. Carlin, eveneens als universitair docent/onderzoeker werkzaam aan de Universiteit Leiden, houdt zich onder andere bezig met de Indianentalen van de Guianas. Zij heeft samen met Jacques Arends een Engelstalige atlas van alle talen in Suriname gepubliceerd: Atlas of the Languages of Suriname (2002), en een grammatica van het Trio: A Grammar of Trio, a Cariban Language of Suriname (2004).

Abram de Swaan (1942) is universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam sinds 2002 en vanaf 2007 emeritus. Hij is voorzitter van de Amsterdamse School voor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek, en auteur van onder andere Woorden van de wereld; het mondiale talenstelsel (2002).

SPUI25 is een academisch-cultureel centrum dat een brug vormt tussen de Universiteit van Amsterdam en de wereld van de culturele praktijk in de breedste zin. Partners van het centrum zijn de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Geesteswetenschappen) en de Amsterdamse Universiteits Vereniging (AUV), met als externe partners uitgeverij Amsterdam University Press (AUP), uitgeverij De Bezige Bij, NWO Geesteswetenschappen en Athenaeum Boekhandel. Mediapartner is NRC Handelsblad.

Reservering

De toegang is gratis. Wel dient u zich vooraf aan te melden. Mocht u verhinderd zijn dan graag afmelden via spui25@uva.nl.

Adres

* Spui25 * Spui 25 - 27 * 1012 WX Amsterdam

laatst gewijzigd op 14 oktober 2009