Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kwaliteitsmanagement diervoeders: dagelijkse zorg

Update kennis over gemedicineerde voeders en contaminaties

Woensdag 25 november en donderdag 26 november 2009

Cursusleiding
Prof. dr. ir. L.A. (Leo) den Hartog, directeur R&D and Quality Affairs Nutreco en buitengewoon hoogleraar Bedrijfsontwikkeling in de veehouderij, Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) Dr. L. (Liebe) Vellenga, Senior adviseur, Voedsel en Warenautoriteit (VWA)

Maatschappij kijkt kritisch mee
De voedselveiligheid van producten voor humane consumptie is onze dagelijkse zorg. Vanzelfsprekend neemt daarmee ook de belangstelling voor de kwaliteit van diervoeders en grondstoffen toe. Voorbeelden zijn de risico's van gemedicineerd voer en contaminaties. Sommige verontreinigingen van diervoeders liggen nog vers in het geheugen. De keten treft maatregelen om herhaling te voorkomen. Maar maatschappelijke organisaties zijn wakker en kijken kritisch mee. Nu ligt de focus op antibioticaresistentie, mycotoxines en de risico's van contaminaties. Zorgvuldigheid is daarom een vereiste.

Kennis en vaardigheden
Een crisis rondom diervoeders wordt pas echt een crisis als de kennis niet up to date is, de procesbeheersing hapert en de communicatie stokt. Daarom zullen tijdens deze cursus specialisten op de verschillende vakgebieden hun kennis delen. Onder andere komt de meest actuele wet- en regelgeving rondom diervoeders aan de orde. Ook krijgt u de mogelijkheid vaardigheden verder te ontwikkelen; vaardigheden op het gebied van kwaliteits- en crisismanagement. Ten slotte is er ruim tijd voor discussie met de sprekers en interactie tussen de deelnemers.

Aandachtsvelden
In deze cursus wordt aandacht besteed aan:

* Het gebruik van medicijnen in diervoerder en de bacteriële resistentie bij mens en dier;
* Mycotoxinen in grondstoffen.

* De principes van crisismanagement;

* De succesfactoren en valkuilen in crisissituaties;
* De nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving rond het gebruik van medicijnen in diervoerders

Stichting Veterinair Administratie Kantoor Deze cursus is aangemeld bij het Veterinair Administratie Kantoor, Houten. Voor geregistreerde deelnemers aan deze cursus wordt het aantal gevolgde cursus uren op naam geregistreerd door het VAK, tenzij daarover andere afspraken worden gemaakt.

Informatie
Wageningen Business School
Postbus 226
6700 AE Wageningen

Telefoon en Fax
T +31 (0) 317 484093
F +31 (0) 317 426547

Email
info.wbs@wur.nl