Ingezonden persbericht




---

URL: http://www.lansingerland.nl/index.php?simaction=tekstversie&mediumid=1&pagid=1048&stukid=15585

PERSBERICHT
Bleiswijk, 9 november 2009

Jongeren Lansingerland in debat met burgemeester en wethouders

Veertig jongeren uit Lansingerland zullen het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Lansingerland woensdag 25 november aanstaande kritisch aan de tand voelen tijdens het derde Lansingerlandse Jeugddebat. Dit debat is net als vorig jaren een samenwerkingsproject tussen het Lansingerlandse jongerenplatform We4You en de gemeente Lansingerland.

De gemeente Lansingerland is één van de snelst groeiende gemeente van Nederland. Het inwoneraantal zal de komende jaren flink stijgen; van een kleine 50.000 inwoners nu tot ongeveer 75.000 in 2015. Dat betekent dat ook het aantal jongeren flink zal toenemen. De jongeren vragen zich af of de gemeente daar in haar beleid wel genoeg rekening mee houdt. Het Jeugddebat is een mooie kans om daar eens met de politiek van gedachten over te wisselen, vooral ook omdat de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 er aan komen. De jongeren zullen in dit speciale jeugddebat hun ideeën en vragen afvuren op de wethouders van de gemeente. De burgemeester van Lansingerland, Ewald van Vliet, is de voorzitter tijdens het debat.
De jongeren stappen overigens niet zo maar de politieke arena in. In de ochtend krijgen zij een uitgebreide debattraining van ervaren 'debaters'. Dit jaar wordt deze training verzorgd door zes gemeenteraadsleden uit Lansingerland, ervaringsdeskundigen bij uitstek. De jongeren gaan daardoor goed voorbereid en verdeeld over drie fracties, de discussies met de wethouders aan. De inzet van raadsleden bij de begeleiding is een idee van We4You. Vorig jaar werd de begeleiding verzorgd door de Nationale Jeugdraad.
Dit derde lokale jeugddebat wordt - op initiatief van de jeugdklankbordgroep We4You - van harte gesteund door alle gemeenteraadsfracties van Lansingerland en de stichting Jeugd-en Jongerenwerk Midden Holland. Zes middelbare scholen in Lansingerland hebben elk een groep jongeren tussen de 12 en 18 jaar geselecteerd. Ook is er door het Jeugd- en Jongerenwerk een selectie gemaakt van jongeren die wel in Lansingerland wonen maar ergens anders op school zitten. In de ochtend van 25 november vinden de debattrainingen plaats waarna om 13.15 uur het Jeugddebat van start gaat. Het debat vindt plaats in de raadzaal in het Bestuurscentrum in Bleiswijk, Dorpsstraat 3. Het debat is uiteraard openbaar. De debattrainingen zijn niet openbaar.