Gemeente Dordrecht

Doorgaande lijn: samenwerken van peuter tot puber

Op 25 november 2009 is het in Dordrecht de Dag van de Doorgaande Lijn. Voor de tweede keer organiseert de gemeente Dordrecht een stedelijke manifestatie voor alle partners die zich bezighouden met de ontwikkeling van kinderen van nul tot twaalf jaar. Landelijk ook wel 'brede school' genoemd. De manifestatie vindt plaats in Schouwburg Kunstmin van 14.30 tot 18.00 uur.

In de doorgaande lijn staat het kind centraal. Alle partners die zich daarmee bezig houden werken daarbij samen, zoals kinderdagopvang, peuterspeelzaal, basisschool, buitenschoolse opvang, bibliotheek, DWO, sportclubs en ToBe. Dit kan op verschillende manieren: in een brede school onder één dak en verspreid door de wijk met nauwe samenwerking tussen partners. Deze samenhang in aanpak vergroot de ontwikkelingskansen van kinderen en voorkomt onderwijsachterstanden.

Afstemming
'Dé ideale doorgaande lijn is er wat mij betreft niet. En gelukkig wordt er in deze stad verschillend tegenaan gekeken. Cruciaal is dat er afstemming plaatsvindt. Dat er gesproken wordt over de ontwikkeling van kinderen en dat zij centraal staan. In Dordrecht buitelen de initiatieven over elkaar heen en worden resultaten geboekt. Ik ben er dan ook ontzet tend trots op hoe het gaat in Dordrecht', aldus D.A. van Steensel, wethouder Onderwijs.

Film: 'Doorgaande lijn: moet je doen!'
De doorgaande lijn is bijvoorbeeld een inhoudelijk programma op de peuterspeelzaal dat aansluit bij het programma op de basisschool. Het is ook een goede overdracht van een kind van de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf naar de basisschool. Workshops cultuur na schooltijd voor de kinderen van zowel de buitenschoolse opvang als de andere schoolkinderen. Deze voorbeelden uit de Dordtse praktijk zijn tijdens de bijeenkomst te zien in een film 'Doorgaande lijn: moet je doen!'

Manifestatie
Op de manifestatie komen bijna 400 professionals en studenten voornamelijk uit Dordrecht bij elkaar om de ontwikkelingen in de doorgaande lijn te zien, te bespreken en ervan te leren. Dagvoorzitter is Edwin Rutten, auteur en acteur in onder meer de televisieprogramma's 'Het Klokhuis' en de 'Film van Ome Willem'.

Datum 19 november 2009

Noot voor redacties

Redactie Wilma Bruggink
Servicecentrum Drechtsteden
afdeling Communicatie
T (078) 639 64 41
Informatie Monique de Bos
Maatschappelijke Ontwikkeling
T (078) 639 64 38




Gemeente Dordrecht