Federale regering Belgie


Beleef een aardbeving

De Italiaanse Civiele Bescherming stelt in Brussel haar Aardbevingssimulatieplatform voor.

In het kader van het EU Forum van de Civiele Bescherming "Towards a more resilient society", dat plaatsvindt in Brussel, stelt de Italiaanse Civiele Bescherming een Aardbevingssimulatieplatform voor, waarop men een echte aardbeving kan beleven.

De Aardbevingssimulator bootst de gevolgen na van de aardbeving die de stad
L'Aquila op 6 april dit jaar ernstig trof.

De tentoonstelling omvat tevens een verzameling van foto's die onmiddellijk na de aardbeving zijn gemaakt en van films die de reddings- en zoekoperaties en talrijke andere interventies van de Civiele Bescherming tonen.
Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan het C.A.S.E. Project dat bestaat uit ecocompatibele woningen die geïsoleerd kunnen blijven van seismische golven en die bestemd zijn voor de personen die hun huis zijn kwijtgeraakt bij de aardbeving.
De Aardbevingssimulator is een gesofisticeerde installatie die kan nabootsen wat er tijdens een aardbeving gebeurt, zowel op straat als binnenin een gewoon antiseismisch gebouw of een gebouw dat beschermd is tegen aardbevingen door seismische isolatoren. De simulator geeft de gevolgen weer van een aardbeving op gewone huishoudelijke voorwerpen.

Dankzij de simulator kan men gemakkelijk begrijpen:


* wat een aardbeving is, namelijk een reeks van snelle grondbewegingen;

* hoe de bewegingen van een structuur in amplitude en duur tijdens een aardbeving worden versterkt ten opzichte van de grondbewegingen;
* wat de voordelen zijn van structuren die seismische golven isoleren voor personen en voorwerpen.

Een grondige kennis van aardbevingen doet de bewustwording toenemen en helpt paniek in de hand te houden. De ervaring van de Aardbevingssimulator is een stap vooruit op het vlak van preventie.

De Aardbevingssimulator en de tentoonstelling zijn gratis toegankelijk voor het publiek van 25 november tot 5 december, van 9.00 u. tot 18.00 u., aan het Schumanplein, in Brussel.

Meer informatie vindt u terug op de sites:

www.civilprotectionforum.eu
www.protezionecivile.it