Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

NWO-Spinozapremie voor Leidse neuroloog

Publicatiedatum: 23 november 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Op 25 november ontvangt Michel Ferrari, neuroloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, de NWO-Spinozapremie uit handen van minister Plasterk. De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Er zijn dit jaar drie winnaars. Iedere onderzoeker krijgt tweeëneenhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

Professor Ferrari ontvangt de prijs voor zijn baanbrekende migraineonderzoek. Hij identificeerde als eerste migrainegenen, ontwikkelde nieuwe medicijnen om aanvallen te behandelen en stelt zich op als ambassadeur voor hoofdpijnpatiënten. Zie ook het NWO-persbericht.

Het unieke dit jaar is dat de prijswinnaars samen wetenschappelijk onderzoek gaan verrichten. Tijdens de feestelijke uitreiking in de Nieuwe Kerk in Den Haag lichten de topwetenschappers hun onderzoek en hun plannen toe. Michel Ferrari zal onthullen hoe de drie prijswinnaars hun krachten gaan bundelen in een gezamenlijke studie naar de oorzaken van een migraineaanval.