Technische Universiteit Delft

Architect Bob Allies licht masterplan Olympische Spelen 2012 toe

Op woensdag 25 november spreekt architect Bob Allies van het bureau Allies & Morrison bij de TU Delft over het stedenbouwkundige masterplan voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Amsterdam

Honderd jaar na de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928, wil Nederland weer het grootste sportevenement ter wereld organiseren. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken is inmiddels een onderzoek begonnen naar de haalbaarheid van het organiseren van de Spelen in 2028.

Reusachtig

Maar wat is eigenlijk de impact van een massa-evenement als de Olympische Spelen op de gebouwde omgeving? Wat kunnen architecten en stedenbouwkundigen bedenken om de reusachtige infrastructuur voor Olympische Spelen een gepaste plaats te geven tijdens maar ook ná het evenement?

Deze vragen staan centraal in de lezing die de Britse architect Bob Allies op woensdag 25 november aan de TU Delft geeft in de reeks 'Designers of the Future'.

Planning

Het Londense architectenbureau Allies en Morrison is samen met EDAW, KCAP, Porphyrios Associates en andere architectenbureaus verantwoordelijk voor de master planning van de drie belangrijkste stedenbouwkundige projecten van dit moment in de Britse hoofdstad: King's Cross Central, Brent Cross Cricklewood en de 2012 Olympics.

Olympic Park

Het masterplan voor de Olympische Spelen in 2012 is nadrukkelijk ook gericht op de ontwikkeling van het gebied ná de Spelen. Het plan voor het Olympic Park (stadions en atletendorp) is gemaakt voor de Lower Lea Valley in East London.

Het atletendorp is daarbij opgevat als een continuering van de stadsdelen aan de oost- en westzijde van de Lower Lea Valley. Na de Olympische Spelen zal het deze stadsdelen verbinden met het nieuwe park langs de rivier Lea en zo een nieuwe impuls geven aan East London.

Designers of the Future

Elk jaar nodigt de Wouter Mikmak Foundation een ontwerper uit om bij de TU Delft een lezing te geven in de reeks 'Designers of the Future'. Architecten, stedenbouwkundig ontwerpers en planologen, landschapsarchitecten en theoretici van over de hele wereld geven daarin hun visie op toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen.

De Wouter Mikmak Foundation is opgericht als eerbetoon aan de Delftse architect Wouter Mikmak (1891- 1976).

PROGRAMMA

Woensdag 25 november 2009; TU Delft, faculteit Bouwkunde, Julianalaan 134, Zaal A

17.00 uur: Welkom

17.30 uur: Lezing Bob Allies: Cultivating the City: London Before and After 2012

18.30 uur: Respondent Maurits de Hoog

19.15 uur: Borrel

Meer informatie:

www.designersofthefuture.nl, e-mail: designersofthefuture-bk@tudelft.nl;