Overhandiging honderdste huisdierenbijsluiter aan minister Verburg

23/11/2009 12:47

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Persuitnodiging

Aanstaande woensdag 25 november zal de voorzitter van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) de honderdste huisdierenbijsluiter overhandigen aan minister Verburg van LNV. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. De overhandiging zal 's middags om half drie plaatsvinden op het buitenterrein van de Dierenambulance Den Haag, Oosterbeek 5 te Wassenaar.

Huisdierenbijsluiters zijn een soort gebruiksaanwijzing voor huisdieren. Hierin vindt men alles over onder andere voeding, verzorging, huisvesting en kosten van een dier. Deze bijsluiters zijn hard nodig. Want hoewel meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen één of meer huisdieren neemt, weet men er soms weinig vanaf. Mensen schaffen regelmatig impulsief een huisdier aan zonder kennis te hebben over het gedrag en de behoeften van dit dier. Dieren worden dan verkeerd verzorgd waardoor ze bijvoorbeeld onnodig vroeg overlijden. Eigenaren die teleurgesteld zijn over het gedrag van hun huisdier laten het ergens achter of brengen het naar een asiel.

Het LICG wil deze ondoordachte aanschaf van huisdieren tegengaan en is daarom gestart met de ontwikkeling van huisdierenbijsluiters. Inmiddels zijn er al honderd klaar. Van relatief onbekende dieren als de degoe, lachduif en gekko tot de gewone cavia, goudvis en kat. Iedereen die van plan is zo'n dier te kopen kan hiermee nog eens goed nalezen of het huisdier wel past bij zijn levensstijl, wensen en behoeften.

Tijdens de overhandiging zal het LICG vooral aandacht vragen voor de bijsluiter van het konijn omdat het juist met dit dier vaak mis gaat. Zo weten weinig mensen dat een konijn een echt gezelschapsdier is dat wegkwijnt als het in zijn eentje in een hokje zit. Toch blijkt uit recent onderzoek dat maar liefst 70% van de konijnen alleen wordt gehouden.

Vaak resulteert dit in een konijn dat stilletjes in een hoekje zit of agressief reageert als het voerbakje moet worden gevuld. Ook krijgen veel konijnen last van darmproblemen doordat ze verkeerde voeding krijgen, en kunnen ze door gebrek aan knaagmateriaal last krijgen van te lang doorgroeiende tanden. De zorg voor een konijn blijkt niet zo eenvoudig te zijn als veel mensen denken. Verkeerde verwachtingen zorgen er helaas voor dat jaarlijks veel konijnen in opvangcentra belanden, zoals bij de Dierenambulance in Den Haag.

Minister Verburg heeft al laten weten de huisdierenbijsluiters met veel plezier in ontvangst te willen nemen. Het ministerie van LNV hecht, als mede initiatiefnemer van het LICG, veel belang aan goede voorlichting aan huisdierbezitters. Goed geïnformeerde huisdierbezitters zullen zich verantwoordelijk voelen voor hun dier en een betere afweging kunnen maken bij de aanschaf van een dier.





http://www.licg.nl