Gemeente Almere

Almere ontvangt Pieter van Geel

25-11-2009 | Start: 10:20 | Eind: 11:00 | Locatie: Bestuursbalie van het stadhuis

Werkbezoek van Pieter van Geel in het kader van Schaalsprong Almere 2030

Op woensdag 25 november zal Pieter van Geel, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, een werkbezoek brengen aan Almere. De heer Van Geel wordt ontvangen door burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouders Martine Visser en Adri Duivesteijn, waarna hij een toelichting op de Schaalsprong Almere 2030 krijgt.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Almere, op verzoek van het Rijk, onderzocht of en hoe de stad kan groeien, om op termijn plaats te kunnen bieden aan 350.000 inwoners. Op deze manier kunnen waardevolle natuurgebieden elders in het land - denk aan het Groene Hart, de Utrechtse Heuvelrug of Waterland - behouden blijven, en krijgt de economische driehoek Amsterdam/Almere/Utrecht een grote impuls. Tegelijkertijd biedt de groei Almere de kans uit te groeien tot een complete en duurzame stad. Dit onderzoek heeft geresulteerd in de Concept Structuurvisie Almere 2.0, waarin de gemeente Almere het gewenste ontwikkelingsperspectief beschrijft. Cruciaal in dit eindbeeld is de aanleg van een IJmeerverbinding, een fysieke, economische, sociale en culturele verbinding tussen Amsterdam en Almere.

Op 6 november maakte het kabinet bekend het door Almere opgestelde voorkeursalternatief te omarmen: een ontwikkelingsas met een sterke stedelijke ontwikkeling aan de westzijde van Almere, die via een IJmeerverbinding aansluit op IJburg in Amsterdam, een binnenstedelijke verdichting rond het Weerwater en bijzondere, landelijke woonmilieus aan de oostzijde van de stad. Met deze gezamenlijke `stip op de horizon' ontstaat beleidszekerheid voor de oostzijde en het centrum van Almere. Het gesprek richt zich in de komende jaren op het westen van de stad: kan deze westelijke ontwikkelingsrichting - mét een IJmeerverbinding - worden geoptimaliseerd?

Het kabinet wil tegelijkertijd dírect tot uitvoering overgaan. Er is dan ook een veelvoud aan besluiten genomen, die meteen kunnen worden doorgevoerd. Zo wordt er circa 46 miljoen euro geïnvesteerd in de Weerwaterzone en stelt het kabinet 37 miljoen euro beschikbaar voor de vestigingen van hogeschool Windesheim in Almere en Lelystad. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: jongeren die een hbo-opleiding willen volgen, hoeven straks niet meer naar een hogeschool buiten de provincie.

De twee vestigingen bieden uiteindelijk plek aan ongeveer zesduizend studenten. In totaal gaat het om zo'n dertig opleidingen in voltijd, deeltijd en duaal. In Almere worden met name voltijdopleidingen aangeboden. Studierichtingen zijn bijvoorbeeld economie, zorg, ICT, techniek en gebiedsontwikkeling. Op termijn komt er in het stadscentrum van Almere een campus, waar de studenten kunnen studeren en wonen.