Groene Sint bezoekt Tweede Kamer

24/11/2009 13:17

Oxfam Novib

Kamer vergadert morgen over verduurzaming cacaosector

Den Haag, 24 november - De Groene Sint bezoekt morgen de Tweede Kamer. De vaste Kamer-commissie voor Economische Zaken vergadert morgen over de verduurzaming van de cacao-sector en eerlijke chocoladeletters. De Groene Sint wordt ontvangen door de voorzitter van de commissie. Hij ontvangt daar de petitie Foute Chocoladeletters en het Oxfam Novib onderzoeks-rapport "Eerlijk duurt het langst". Daarin wordt de cacaobranche tegen het licht gehouden en stelt Oxfam Novib vast dat er per jaar nog altijd 19 miljoen foute chocoladeletters worden verkocht. Dat is 85% van alle verkochte letters.

Honderdduizenden kleine cacaoboeren ontvangen geen eerlijke prijs voor hun producten. Al 2 jaar voert Oxfam Novib hiertegen campagne met de Groene Sint. Daarom is Oxfam Novib een nieuwe campagne gestart om alle foute letters uit de winkels te krijgen op www.groenesint.nl. Al 30.000 Nederlanders hebben op deze site hun steun betuigd.

Van alle Nederlandse chocoladeletters is maar 15 procent met duurzaam geproduceerde cacao gemaakt. Dat zijn 3,5 miljoen letters op een totaal van circa 23 miljoen. In het Oxfam Novib rapport '' Eerlijk duurt het langst " wordt duidelijk dat de grootste aanbieders van chocoladeletters weinig tot geen duurzame chocoladeletters verkopen. Hekkensluiters HEMA, JAMIN en LIDL hebben helemaal geen duurzame letters in de schappen. Supermarktketen ALDI, de grootste verkoper van chocoladeletters in Nederland, staat op de laagste plaats. De kleine supermarktketens scoren het beste, gemiddeld 40 procent van de letters is gemaakt met duurzaam geproduceerde cacao.

De publicatie van het rapport " Eerlijk duurt het langst " valt samen met de nieuwe Groene Sint -campagne die loopt tot 7 december. Via de website van de www.groenesint.nl kunnen consumenten winkels oproepen over te stappen op duurzame chocola. Het doel is dat ze in 2010 alleen nog maar eerlijke chocoladeletters verkopen met een duurzaamheidkeurmerk, zoals Max Havelaar.

Overhandiging van de petitie en het rapport door de Groene Sint vindt plaats tussen 10.45 en 11.00 in de Statenpassage van de Tweede Kamer op woensdag 25 november.

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.

Kijk ook op:

www.groenesint.nl

http://degroenesint.hyves.nl/





http://www.groenesint.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,