VU medisch centrum

Kattenkrabziekte nu nog moeilijk aantoonbaar

24 november 2009

Kattenkrabziekte is een bacteriële infectie die - vaak jonge - mensen oplopen na de krab van een kat. De ziekte is meestal onschuldig: de patiënt krijgt lymfklierontsteking en geneest vanzelf. Maar juist daarom is het belangrijk dat artsen de diagnose goed kunnen stellen. Hebben de ontstoken lymfklieren namelijk een andere, ernstiger oorzaak, dan moet er direct ingegrepen worden. Arts-onderzoeker Marijn Vermeulen ontdekte dat er nog geen betrouwbare tests voor kattenkrabziekte bestaan. Woensdag 25 november promoveert zij aan VU medisch centrum.

De boosdoener bij de kattenkrabziekte is de bacterie Bartonella henselae. Om kattenkrabziekte aan te tonen gebruikt men meestal een serologische test, waarbij het bloed van de patiënt wordt onderzocht op antistoffen tegen de bacterie. Tijdens haar werk als kinderarts merkte Marijn Vermeulen echter dat de uitslagen van de tests niet altijd klopten.
Het is van groot belang om kattenkrabziekte te onderscheiden van andere, ernstiger, aandoeningen zoals lymfklierkanker en tuberculose. Bij de diagnose van de onschuldige kattenkrabziekte is het advies namelijk 'afwachten tot het weer overgaat', terwijl bij kanker of tuberculose direct ingrijpen noodzakelijk is.

Verdergaand onderzoek van Vermeulen liet zien dat de betrouwbaarheid van verschillende tests matig is. Dit kan leiden tot een foute diagnose. Bij slechts 60% van de patiënten met kattenkrabziekte toonden de meest gebruikte tests antistoffen aan. Andersom werden bij enkele patiënten zonder kattenkrabziekte toch antistoffen gevonden, waarschijnlijk van een vergelijkbare, maar andere bacterie.

Vermeulen bestudeerde vervolgens tests op basis van DNA. Aanwezigheid van DNA van de Bartonella henselae betekent aanwezigheid van de bacterie zelf. Helaas bleek deze techniek alleen goed bruikbaar in moeilijk te verkrijgen pus en klierweefsel, niet in bloed. Vermeulen pleit dan ook voor verder onderzoek naar geavanceerdere tests voor kattenkrabziekte.

Kattenkrabziekte
De bacterie Bartonella henselae, veroorzaker van kattenkrabziekte, komt wereldwijd voor. In Nederland schat men dat er meer dan 2000 mensen per jaar kattenkrabziekte krijgen. Bij mensen met een normale afweer genezen de ontstoken klieren vanzelf. Maar bij mensen met een zeer lage afweer, zoals aidspatiënten of personen die een chemokuur ondergaan, kan de ziekte ernstiger verlopen en zelfs tot de dood leiden.