Buitenlandse Zaken België


Datum: 24/11/2009

Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen (25/11/2009): België draagt bij tot het 'Fonds de Stabilisation et de Redressement' in het Oosten van de DRCongo

Op de vooravond van de Internationale dag tegen geweld op vrouwen wenst de Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel andermaal het belang en het dringend karakter te onderlijnen van de strijd tegen seksueel geweld.

België speelt een voortrekkersrol in deze strijd. Minister Michel heeft van de bestrijding van deze tragedie een beleidsprioriteit gemaakt en pleit voor de versterking van de acties in dit domein via een globale aanpak. Ook stelt hij alles in het werk om dit thema hoog op de internationale agenda te plaatsen. De vrouwen in Oost-Congo worden bijzonder hard getroffen door dit humanitair drama, waar seksueel geweld als een oorlogswapen wordt gebruikt door de strijdende partijen. Vrouwen zijn er dagelijks het slachtoffer van verkrachtingen, ontvoeringen, seksuele verminking en slavernij.

Dit is de reden waarom België heeft besloten om 10 miljoen euro bij te dragen aan het 'Fonds de Stabilisation et de Redressement' in het Oosten van de RDC dat gezamenlijk opgezet werd door de Verenigde Naties en de Congolese regering.

Deze Belgische bijdrage zal specifiek ingezet worden in de strijd tegen seksueel geweld op vrouwen in de regio's die gedekt worden door het STAREC programma (Stabilisation et Reconstruction de l'est du pays) dat door dit Fonds gefinancierd wordt. Het betreft meer bepaald de régio's Noord en Zuid-Kivu, Maniema, Noord Katanga en de provincie Oriental. De prioriteiten van dit programma zijn (1) de strijd tegen straffeloosheid, (2) socio-economische re-integratie, (3) psychosociale hulpverlening en (4) medische ondersteuning van de slachtoffers.