Gemeente Elburg

leefstijl jongeren

Persbericht GGD Gelre-IJssel Overgewicht en leefstijl jongeren

Jongeren met ongezonde leefstijl hebben vaker overgewicht en psychosociale problemen

Jongeren die zelden ontbijten, weinig groente eten, roken, door de week alcohol drinken en weinig bewegen, hebben ruim twee maal zo vaak overgewicht als jongeren die er een gezonde leefstijl op na houden. Tevens blijkt dat jongeren met een ongezonde leefstijl vaker psychosociale problemen hebben en hun vrije tijd op een andere manier invullen dan jongeren met een gezonde leefstijl. Dit concludeert GGD Gelre-IJssel uit gegevens die zijn verzameld onder ruim 14.000 middelbare scholieren in de regio.

Opmerkelijk is dat jongeren met een ongezonde leefstijl op meer punten verschillen van jongeren met een gezonde leefstijl. Zo komen ernstig depressieve gevoelens bij jongeren met een ongezonde leefstijl zes keer zo vaak voor als bij jongeren met een gezonde leefstijl. Ook doen jongeren met een ongezonde leefstijl vaker mee aan pesten en worden ze vaker zelf gepest. Op grond van het onderzoek is niet vast te stellen of de depressieve gevoelens en het pestgedrag oorzaak of gevolg zijn van het overgewicht en/of de ongezonde leefstijl.

Ten aanzien van de vrijetijdsbesteding zijn er eveneens verschillen: jongeren met een ongezonde leefstijl besteden meer tijd aan internet, vervelen zich vaker en hangen vaker rond op straat dan jongeren met een gezonde leefstijl. Ook bezoeken zij vaker een gokhal, een poolroom en een buurthuis.

Vmbo'ers en vierdeklassers hebben vaker een ongezonde leefstijl dan havo/vwo'ers en tweedeklassers.

GGD Gelre-IJssel gaat de resultaten van dit onderzoek gebruiken bij de preventie van overgewicht bij jongeren.